Sunday, November 24, 2013

Semester Baru

Assalamualaikum 


Welcome new semester. Now guwa berada di Kolej Kerawang, menyemak dekat bilik Sim dalam masa seminggu sebabnya tak apply college. Terpaksa tunggu rayuan lah dulu. Tu lah sem lepas duk kalut bergelut dengan exam sampai lupa nak buat permohonan.

Malaysia tengah mengalami musim winter sekarang. Musim sejuk. Hahaha. Sampai ke tulang rasa sejuknya. Sebenarnya guwa sangat malas nak menaip entry. Tapinya bila difikirkan balik, sebelum biarkan belog ni bersarang, ada baiknya guwa buat je entry baru sebab after this mesti dah busy nak melayan belog ni lagi.

Harini first day lecture. Memang seperti yang dijangka, lecturer gerenti tak masuk punya. Plan awal memang tanak pergi langsung. Tapi gitulah kan, nak tengok gak suasana cemana. Classmates apa semua. Ye, classmates sem ni ramai laki. Para lelaki group B semua masuk group A. Heart attack kejap sebab sah-sah lah group B semua perempuan. Jadinya, berlaku limpahan pelajar lelaki dekat kelas guwa. Hmm macam awkward je. Macam awkward je. Lepas tengok kelas, classmates apa semua, apa lagi. Blah la. Beli makanan, naik bilik. Lepak. Kalau ikutkan akal jahat, mahu je guwa pergi holiday memana dulu minggu pertama ni.

Google sayangi diri ini. Hihi.

Today jugak officially umur guwa dah meningkat satu angka. Takde rasa apapun, nothing special. Cuma kesimpulannya, ni saat-saat terakhir guwa bergelar remaja. Takde hal, tak tua lagi kalau masih belasan. Hmm, tahun ni gak first time Hencik Lebah tak menjadi orang pertama yang wish birthday. Bagus, satu perubahan yang baik, dia dah beransur-ansur hilang dari kehidupan guwa. Selalunya dia yang jadi orang terawal ucap birthday. Sebelum pukul doblas pun dah wish kononnya takmau terlepas jadi orang pertama. Kini tiada lagi.


So, Syamim je yang mengacau tidur nyenyak guwa semalam. Baik punya orang, pukul 3.00 pagi baru call semata-mata nak wish. Haha at least ada effort, and ingat. Mekasih bebanyak ye, dengan suara ngantok gitu entah apa yang guwa merapu semalam pasal kolej lah, esok kelas awal pagi lah. Tetibe. Tu lah sapa suruh call tetengah malam masa orang tidur dah hahahah. Anyway, thanks for reminding. Ohye, yang wish dekat Facebook tu pun terima kasih jugak kerana menyudikan jari menaip dua patah perkataan HB tu. Nampak bebeno malasnya kan.

Kek lain tak best, one day nak kek ni je satu. Baru syok hahaha. Hebat ah sesapa buat kek burger ni. It really suits my taste!



So, tu jeh cerita harini. Malas dah nak turun pergi kelas. Buat penat la. Lainlah kalau lecturer ada. Time to hibernate yeayy.


Bye.

Sunday, November 17, 2013

9 Days Early Birthday Party

Assalamualaikum 


I want to sleep more. Give me more time to sleep soundly please. Nak dekat bukak sem ni serius rasa macam nak appreciate setiap saat untuk tidur dan tidur je. Sebab aku sangat tahu nanti biological clock akan set masa balik, and I must obey the time. Yelah, walaupun most of the time selalu je overnight buat report apa semua. Aku pernah tak tidur dua hari sebab kena siapkan lab report yang berlambak dengan tutorials, I tell you. Lastly, end up stress all the day, pening kepala and lepas tu nangis sebab nak tidur. Yelah, malamnya memang bancuh white coffee. Mata boleh lah tahan sampai cerah tapi badan rasa macam nak pecah tak larat gila. Term baru aku, 'zombiefication'. Memandai buat term sendiri ye, harap tak boleh tambah dalam dictionary je.


Bila duk rumah macam ni minda selalu menghasut kata-kata murni. Kononnya tak kisah lah nak makan banyak mana pun sebab nanti bukak sem, boleh sibukkan diri. Kalau tak sibuk, sibukkan. Kalau sibuk, sibukkan lagi. Haha. Tudia dia punya kata penyedap hati. Tips sama aku guna masa asasi. Tapi lepas dipraktikkan, aku sendiri tak boleh jamin jadi ke idak tips tu hahaha. Sebabnya aku sendiri tak boleh beza aku ni gemuk ke tidak. Asal berat badan tak lebih daripada angka 55kg, then it is okay. Setakat ni tak lebih lagi daripada range tu lah. Sebolehnya nak maintain 50kg kebawah, tapi macam selalu je exceed. Paling rendah pun 52kg. Time zaman sekolah menengah rendah dulu bolehlah maintain angka 48kg or 49kg. Sekarang ni entah kenapa, tang makan je mesti nak balun semua.


Bercakap pasal makan, semalam family buat birthday party untuk semua anak-anak yang lahir bulan November. So, birthday aku disambut 9 hari lebih awal. Sebabnya, 24 November ni aku dah start kuliah. Buat family gathering sekali, tapi ada je yang tak dapat datang. Makanya, berlaku lah limpahan makanan yang amat banyak. Konsepnya western food, sebab itu adalah kepakaran abah. Antara hidangan yang ada ialah spagetthi, mashed potato, mushroom soup, salads, two big cakes, ice creams. Tak masuk lagi dengan barbecue chicken, crab, fish, squid, sausages. Makanan banyak sangat, family lain yang dijemput tak dapat hadir. Tu yang agak mengecewakan sebab plan pun tak perfect sangat. Yang penting tokki dengan mak ada. Abang Farid pun ada datang. Ehh bukan senang nak kumpul ramai-ramai macam ni time semua orang takde agenda. Tapi yang tak dapat datang jugak tu, dah nak buat macam mana.

Kek warna putih yeay.


Ice cream cake trend masa kini. Sumpah sedap.


Request from le kids. Nak kek Spongebob. Haha kemain tak sabar dorang nak makan.


Disebabkan ke-eksaited-an bersama family, memasing dok sibuk bermain je kat luar. Ada yang layan movie, mak sedara duk berborak, aku sibuk nolong abah kat dapur. So, tak banyak sangat gambar sempat snap. Very enjoy the moment sampai le camera pun was left behind. Bukan tak ingat, ingat tapi malas. The moment spent was much more exciting. We choose to keep them in our heart rather than in picture. Cewah kau.


Bye.

Friday, November 15, 2013

Istimewanya Jalen Buatku

Assalamualaikum 

Masa blogwalking tadi terjumpa something dekat belog Mat Gebu so, let me buat entri pasal ni lah sikit hihi. Memandangkan tak tahu nak buat entri apa kan. JALEN. Pernah dengar tak? Sebenarnya, aku memang suka sangat dengan produk Jalen ni. Mula kenal jenama ni pun masa stay dekat Johor Bharu dulu. Time tu umur aku baru 10 tahun. Kalau tak silap, jenama Jalen ni pun origin dari Johor.


First produk yang membuatkan aku kenal jenama Jalen ni adalah kicap Jalen. Hihi. Family boleh dikatakan penggemar kicap. Kicap Jalen memang sedap, dan sampai hari ni jugak atas meja makan dekat rumah mesti ada kicap Jalen ni. Kiranya pengguna setia lah ni. Tapi, dulu terputus kejap bekalan kicap jenama Jalen sebab susah nak dapat dekat Terengganu. Tapi, sekarang tak lagi. Boleh didapati dekat pasaraya dan kedai runcit. Harga dia pun sangat berpatutan, murah je. Size botol dia besar, tu yang berbaloi. Kicap manis 325ml baru harga RM3.10. Tak nyesal beli sebab sedap. First time makan dulu abah buat sambal kicap taruk bawang putih untuk cicah makan tempe goreng. Memang rasa dia perghhh. Masa tu hari-hari abah beli tempe, dan kicap Jalen ni lah jadi mangsanya hahahah. Haaa, lupa cuka kat dapur tu pun guna jenama Jalen. JALEN, pastinya pilihan anda. Gituuuu, try lah mesti suka punya.




Ek ehhhh, macam cantik je. Macam comel je. Pelbagai warna ada. Ni diari dan buku nota 2014 comel dari Jalen. Untuk korang, nak tak? Caranya mudah saja. Tak susah macam kerja dekat bendang pun *macam pernah je* Okay merapu. Jom ikut step yang mudah ni. Sambil duduk melopong depan skrin laptop tu rajin-rajinkan lah exercise jemari runcing tuh ye.

1. Pertama, 'follow' dulu blog Jalen. Then korang buat satu entri kreatif berkaitan dengan produk Jalen dekat blog memasing, tak kesah lah pasal kicap ke, kordial ke atau apa-apa saja produk Jalen.

2. Lepas tu dalam entri korang tu, wajib letak atau selitkan link Facebook Jalen, laman web Jalen dan blog Jalen. Tu je ceritanya. Boleh kan? Tak susah pun. Kan dah gitau awal-awal tadi.

3. Bila dah siap tulis and korang berpuas hati, sila tinggalkan link blog korang yang ada entri pasal Jalen dekat SINI, tarikh tutup penyertaan adalah pada 25 November 2013. Pemenang akan diumumkan pada 29 November 2013. Cecepat jangan tunggu lagi, buku nota comey tu. Nanti boleh salin notes dalam lecture. Tak pun buat salin resipi memasak.


Tanak la menang sensorang kan, biar ramai-ramai kongsi baru best.


Bye.

Tuesday, November 12, 2013

Cuti Sem Yang Bosan

Assalamualaikum 

Ye. Hari yang bosan sebab hari-hari ulang rutin sama sepanjang cuti semester ni. Kan best kalau hari ni main tenis, besok daki gunung, lusa pergi pulau. Tapi apakan daya. Takde daya. Makanya harus terima lah jadi full time housewife sebulan lebih ni. Hm text dengan Hencik K pun dia dah naik boring dah. Ye, saya boring dan memboringkan cane saya nak buat saya pun tak tahu. Kalau ada pape awak gitau je kat saya, boleh saya tau apa salah saya. Takpe Hencik K awak tido dulu, mesti awak penat sangat after a long journey. Biar saya ngomel jap dekat sini sambil-sambil awak tido ye.


Kerja saya pagi ni tak tahu nak buat apa. Online pun macam membosankan. Bukak cerita kang nanti cerita tu tengok saya. Nak makan, dah selamat saya buat nasi goreng kampung pedas perghh sedap kat dapur tu. Orang pun takde kat rumah. Tinggal adik laki sorang je tak pergi sekolah, so bilik adalah destinasi terbaik. Eh apa panjangnya pulak merapu. Memang nak merapu pun ni. Ohye, tak buat lagi entry pergi wedding dekat Noor Arfa Craft Complex hari tu. Letak gambar je lah malas nak buat entri khusus sebab gambar pun tak banyak. Cane nak tangkap gambar bila kat tangan ade si budak kecik comel sedap tido ni hehe.

Baru perasan mata keturunan Cina tu dah mula menyerlah dia punya sepet rupanya. Terima kasih arwah Tok Ayah ngasi kita mata Cina ni.



Adik perempuan kita pun macam Cina. Mata dia lagi sepet kulit dia lagi cerah, jeles kita.


Sedap ye kau tidur nak. Lenguh bahu dah ni.
Dengan beca pun engkorang menjakun.






Suka sangat pose Kimi time ni. Kecik je dia tu.

Taktau nak tengok tang kamera mana.


So, tu jelah gambar ye anak-anak sekalian. Jemput nengok. Namanya je wedding tapi takde satu pun gambar pelamin, pengantinnya tah mana gambar haha. Tak sempat nak snap sebab perginya dah pun lambat. Pegang dak kecik ni satu ke hal lagi. Sampai je terus salam-salam pastu makan. Pelaminnya comel, pengantinnya lawa hensem tapi sayang tak snap gambar.


Minta maaf le kualiti gambarnya sangat-sangat hodoh sebab memasing tangkap pakai fon je. Takdenye kamera. Ada pun pergi rosakkan sapa suruh. Maklumlah mak ni bukanlah orang kaya-raya. Eh tetiba feeling mak-mak mentang semua gambar duk dukung baby. Mengada je kan. Tudung senget benget takyah cerita la bila anak ada kat tangan ye. Takdenya mak nak pakai shawl belit-belit. Sambar tudung bawal plain warna senada pun jadi le. Haha, watak ibu-ibu dia dah muncul dah. Sila abaikan. Okay, kenyang sudah makan nasi goreng kampung air tangan sendiri. Makanya selesai jugalah entri kali ini. Kekdahnya pulak, berkait apa makan dengan entri ni kaan.


Bye.

Dear Sayang

Assalamualaikum 

(This is an entry I wrote on 12/11/2013 which means years ago but I kept it as a draft due to some broken heart or clash. Eh? So, the title will still be the same, "Dear Sayang", which is any sayang lah for now. Enjoy reading this piece of crap to that piece of crappy sayang whatsoever. You know who you are)

I've done performing Subuh prayer and decided to pull my cozy blanket up to my chest. It’s very chilly this morning. I closed my eyes tightly hoping that I can take a nap but my mind kept sticking to you after checking out your text message. I came to think of so many things and about to blurt out everything. They had stuffed in my mind so I slowly woke up and switch on the laptop starting to take all the worries out of my mind. Here it began.


You know sayang, I've been thinking that you are now being in Kuala Lumpur and it is kind of burying me with bunch of worries. I know you often been there, I know you grown up so well. Hm being there for some of moments doesn't same like staying there, study there etc. I mean, I’m worried sick when I think of you because you might be furthering your Degree in the region soon also. Yeah, I know. Well, who am I to give this fruit for thought like a pro isn’t? No, it’s just I’ve been there and had gone through it. Maybe you stayed there longer than me, but no offense because I’m just about to say stupid words. Don’t take it so serious if you are uneasy of reading this.


I hope you can find good friends there. Good friends are not whose very intelligent just in studying. They are someone that will reflect you, building your attitude and behavior. Who’ll always be with you towards joys and tears. Who can give you advice when you did wrong and encourage you to do good thing. They are so important for making you a better man fi dunya wal akhirah. You know, friends can affect you a lot. Friends can throw you whether to Jannah or vice versa. Hm don’t make that face because I’m not trying to be an ustazah but just read dear. Friends are a big influence indeed.


Well, the prominent thing is not about finding or making good friends only. It’s about being you yourself. You must be strong and positive, know what you can do and avoid forbidden things. Take care of the significant five times prayers a day. Recite the love letter of our Almighty frequently when you have times. Don’t be so amazed being there. Stay strong, you know who you are. You know what you want to achieve in your life. Just don’t be bugged by surrounding and the people because we have our imaan to keep and our manner to care of. In short, behave yourself sayang.


If you love to do something, think of the advantages you might get and be moderate. As for me, I really love doing something beneficial. Still, I did something that wasting time like watching Running Man funny reality show and Korean dramas but I put limit to them because they don’t give me so much benefit. Just in case to entertain myself when it comes to times I cannot tolerate with my anger, emotional and sadness or just simply filling my leisure time. They helped me a lot!


See sayang, I’ve talked a lot. I blurt all this out not just for you, but also a reminder for me. The thing is, don’t forget me when you’re there. I hope the people and surrounding won’t change you. If you find someone better than me in everything soon, then I can do nothing. I will just believe in fate He created. I wrote this worthless letter simply because I love you, I love us. There are a lot of things I want to tell you but now it is only less than 900 words. Oh yes, I use English because I feel worry. Not that I’m angry. Err, just ignore the grammatical errors, my bad.


Again, behave yourself everywhere you go sayang. Strive well and don’t be easily distracted. What will you see there is just fun in dunya. Remember, dunya is not the place we will stay forever. It’s just like a fishing rod to catch and collect fish (good deeds) for hereafter. If you think of this word, you’ll success and hardly distracted by the silly things.


I’m not going to nag some more because I know you don’t like it. Who will like, kan? You know it already. You know everything. You know what to do. You are going to be an amazing person, successful one. I trust you. Just be yourself. I hope we will turn into a better person day by day. Make today better than yesterday and tomorrow full of hopes. Live your life to the fullest.

Bye.

Wednesday, November 6, 2013

Melting

Assalamualaikum 

Yeah akhirnya berjaya update entry selepas berperang remove ads yang mendajal kat skrin laptop guwa. Susah gila nak online jadinya. So straight to the point. Entry wedding kat Noor Arfa Batik nanti lah dulu. Gambar ada dalam phone. Nampak tak dia punya malas kat situ padahal bluetooth je pon.

Topik harini style rambut yang entah kenapa buat aku melting gila. Please don't try this or you gonna make me crazy. So manly. Tapi style ni rasa macam hard to do lah kalau untuk daily appearance. If ada function or event boleh la kot. Hensem seyhh.












Mostly gambar Taecyeon 2PM dalam We Got Married Global and dua tiga keping gambar Siwon dalam Runningman Reality Show. Print screen je semua senang. Kalau nak google payah. Melting tak? Tak? Okay fine. 

Bye.