Wednesday, September 4, 2013

Situasi Tak Disangka

Assalamualaikum 

Dalam kelas tutorial C-3-5 UiTM Kuala Terengganu.

Haris: Zetty ajar aku Bio.
Zetty: Aku manalah pandai. (sambil kira jawapan Maths)
Haris: Laa, kan budak asasi. Takkan tak pandai kot. Tengok macam Azie tu. Bekas budak asasi, bijak.
Zetty: *sentap* (terus letak pen dan berpaling ke arah Haris) Macam ni, sebenarnya aku datang sini, kalau boleh aku tak nak sorang pun tahu aku ni bekas student asasi. Tapi.. you said that? *how.. could.. youuu..*
Haris: Zetty, terasa dengan aku ke? Aku minta maaf. Then, kenapa sebenarnya masuk sini yada yada yada.
Zetty: I have anemia. Sebelum masuk sini aku masuk hospital, lagipun aku tak pandai sangat yada yada yada.

Hmm. Fuhhh. *kembungkan pipi pandang ke atas dan tahan tangis semahunya*. Tahan sebak di dada. Terasa tu memanglah. Terkejut, sentap dan baru rasa macam kembali ke alam nyata. Ahh, aku bekas pelajar asasi dan kenapa aku tak boleh menjadi super amazing student here? Kadang aku terlupa aku ni bekas student foundation. Tapi, aku telan kata-kata itu secara positif. Aku akan ambik tu sebagai pembakar semangat untuk lebih berusaha. Sebab kadang aku nak stress out diri aku kat sini pun tak boleh sangat. Aku tak berapa sihat. That's the point, tapi in the same time, aku tak nak masalah kesihatan jadi batu penghalang. Diploma Sains dengan Asasi Sains bezanya tak seberapa. Kesibukannya hampir setara.

Niat aku ke sini ingin belajar lillahi Taala. Sumpah. Kalau boleh aku tak nak mengaku pun aku ni bekas student foundation. Biar title tu takde, berkubur begitu sahaja. Boleh je kalau aku nak buat asasi balik. Tapi, buat apa aku buat something yang aku already know it is penyebab aku sakit. Asasi, life is packed, belajar laju, study gila-gila sampai aku abaikan kesihatan aku, *okay this is my bad, orang lain boleh je strive dekat asasi kau pahal* makan pun tak lalu, tambah pulak dengan stress then always nak pengsan dekat fakulti. Doktor nasihat dengan keadaan aku macam ni better buat diploma, so buat diploma lah. Nak cari pasal buat apa kalau dah tahu kemampuan diri macam mana. I know my limit, people. Allah arranged everything beautifully for me, I believe it.


The point is, is it necessary for me to show-off to them yang aku ni knows everything? More advanced than them? Brag about that? No, aku bukan jenis macam tu. Yes aku lagi advance, dah belajar apa yang korang belajar sekarang and it's kinda basic thing. But, aku tak nak, showing off that I know everything in front all of you like you all tak tahu apa pun. Tak perlu macam tu. Because, I know, what I will get is just hatred from others and, I admit, I'm not kinda excellent student pon. Nanti kalau show-off sangat, confident sangat, bila dapat pointer rendah, masa tu kau akan hadap betapa malunya berkelakuan sedemikian. I wouldn't do something that will embarass me. Yang penting, aku nak belajar lillahi Taala.

When I take this thing positively, I actually thanked to him a lot sebab buat aku sedar. Supaya aku tak berada dalam zon selesa. Tukar gear pada saat-saat ni. Test banyak, final dah dekat. Aku bersyukur dia cakap macam tu sebab at least dia dah buat aku sedar. Tapi, apa yang penting, niat aku. Belajar kerana Allah, bukan untuk menunjuk-nunjuk. Hmm, terima kasih Haris you made my day, changed me with your little words. But, you'll never change my intention towards Him. Haha, relieved alhamdulillah.

Inshaa Allah. Kali ni, aku akan focus 100%. Final exam, aku datang.

Dia lah kawan aku buat main dialah kawan aku buat gaduh. Simoh. Walaupun kekadang perangaimu tak matang, tapi adakalanya boleh pakai juga. Hahaha. Okay gambar ni tak berkait.

1 comment:

Anonymous said...

hey simoh..xsgka jmpe mg kt blog ni..huahua..rnduu mg...