Monday, April 22, 2013

#Part 2: Asasi Sains UiTM Puncak Alam

Hai, kita sambung lagi.

UiTM Puncak Alam dikenali juga dengan nama pendeknya, PALAM. Basically kat sini hanya menawarkan dua program asasi or foundation iaitu Asasi Sains dan Asasi Kejuruteraan. Bagi yang confuse tak tahu lagi nak jadi doctor atau engineer, saya suggest pilih Asasi Sains. Sebab once awak dah pilih Asasi Kejuruteraan, awak tak boleh tukar cita-cita nak jadi doktor pulak. Berbeza dengan Asasi Sains, but if awak nak sambung engineering after asasi ni, boleh. Kalau memang confirm nak jadi engineer, Asasi Kejuruteraan is the best for you. Itu bezanya. Kat sini korang akan ada dua kali test setiap semester. 60% korang punya result diambil from your final exam setiap semester. 40% lagi from carry marks or course marks (tests, quizzes, assignments, online mastering). If I'm not mistaken. Kalau tak faham boleh tanya ye. Please feel free to drop comments.

Ahhh, before that. Kolej Kediaman Angsana adalah untuk pelajar lelaki. Kat situ ada Kompleks Kemudahan Pelajar Angsana (KKPA). Ada ruang solat utama, kafe, gym, unit sukan, unit macam-macam lagi, bilik belajar, surau, dewan, wifi, marts, kedai pakaian dll. Girls stay dekat Kolej Kediaman Rafflesia. Juga ada Kompleks Kemudahan Pelajar Rafflesia (KKPR). Jom tengok gambar untuk sedikit pendedahan.

Masa menjalankan eksperimen di lab Physics.

My groupmates.

With baby Nina yang comel. Muka pucat gila masa ni sebab masalah kesihatan.

Kiteorang buat experiment dalam pecahan group.

Lab Physics.

Ni pulak masa buat lab Biology. Experiment about Kidney and Urine. Buat ujian air kencing. Eewwhhh.

Last Biology lab with Miss Akmal for Semester 1.



Ignore katil bersepah kat belakang. Hehe.

The day outing at Tesco Setia Alam with groupmates. Sambut birthday. Biasa kitorang lepak dekat sini je or Setia City Mall.

This CoolBlog sangat famous dekat PALAM. Ada booth CoolBlog dekat Kompleks Kemudahan Pelajar Angsana. Beruntung you all tau.


Bajet lecturer dekat lecture hall. Sila muntah!

The only one gambar Kelab Ping Pong yang aku ada. Well, I was the vice president. Sedihnya, ni pun gambar dalam handphone aku je.

Kami sangat gigih okay. Hehe. Awal-awal dah menunggu dekat depan lab Physics. Btw, lab Physics ni tercorot sikit letaknya. Jauh jugak.

Sebahagian groupmates. Menunggu depan DKF9.

Dalam Dewan Kuliah. Sangat selesa, jangan risau.

With novelist islamik, Fatimah Syarha yang datang bagi talk dekat sini. Majlis ilmu banyak tau, jangan lupa join sesambil kumpul kupon untuk kolej.

Hari Jumaat. Pakatan pakai jubah hitam. Hehe.

Dekat Bilik Pensyarah (BP)

Me with my bestie, Einshyrah Edzuddin.

Hello, meet the awesome Jaqfar Khairi. A dentist-to-be. 

Trust me I am an Engineer. Okay, tipu.

Sempat posing dalam bas UiTM. Me, Qistina, Efa, Iffah Sakri.

Dalam dewan kuliah. Kosong!


Me cycling with Shya. Riadah time. Time turun bukit kemain seronooook. Laju jeee. Time mendaki balik tuu sumpah taknak cycling lagi. Wuuuu, penat gilaaak. Ohya, kat sini boleh sewa basikal tau untuk hirup udara segar di sekitar kampus Puncak Alam. Free!

Again, me with Jaqar. Jaqfar tangkap gambar okay. 

In Biology's lab with Einshyrah. Masa ni buat eksperiment hati lembu. Busuk macam apa. Hadap jelah.


Ada gaya wartawan muslimah tak?

Buat group nasyid pun boleh ni. Haha.

Haaa, duduk sini pun sempat je nak main gitar. Boleh release stress. Thanks bagi pinjam gitar ya Amsyar Muaz. Rindunyaa nak makan sesama dengan ko, tengok 9GAG, citer pasal Audi. Kenangan dah semuanya.

Duk sini jangan lupa beli muffin sedap dekat tangga PALAM tau. Baunya saja dah cukup menggoda. Bila makan rasa tak cukup. Seringgit satu! 

With Einshyrah semasa lepas buat Kuiz Kimia.

Hafiz Bakar turun dari Seremban ke Shah Alam. He's currently studying A-level in TESL at Kolej MARA Seremban for 2 years before furthering degree in TESL overseas inshaa Allah.

Last chemistry lab Semester 1 with Miss Fariza.

My lecture mates! That's all perkongsian di UiTM Puncak Alam. Kepada juniors yang nak datang sini, silalah datang okay. Best sangat sebab kampus baru dan besar. Cukup selesa untuk belajar.


17 comments:

Anonymous said...

boleh tak beri tajuk lagu ni??

Anonymous said...

salam kak, sy nak tanye, ada x org yg badan size xxl kat situ?? coz sy ni badan saiz mcm tu, takot la tgok tangga tu kan.

Zetty Zuharizam said...

wasalam. aishh, ramai je dik. classmate akak pun ada. tak kesah la sebab kalo penat nak naik tangga boleh naik bas rapid turun ke fakulti. tapi kena bayar singgit. huhuu. akak pun selalu naik bas sebab penat.

Anonymous said...

salam kak .x sangke cari info pasal puncak alam ,tjumpa blog kak zetty .fyi ,im from brains .hehe .dpt tawaran asasi engineering kat cni .mcm best .nk tnye ,kalau nk kuar jln2 ,bebas ek ?xde wktu trtentu ke ?

Anonymous said...

akak, dresscode kat palam ni macam mane? baju kurung kena pakai everyday or terpulang? >.< mekasih :) nice blog!

Anonymous said...

thank you,kak comel...sy bkal pelajar palam,asasi sains 3 jun ni..mintak2 semua dipermudahkan..amin

Anonymous said...

sy nk tnya lagi..mmg bt0l2 susah ke asasi sains ni berbnding asasi kejutraan?

Zetty Zuharizam said...

anonymous 1: wahh junior akak. tahniah dapat palam. palam best tau. belajar sungguh-sungguh kat sana nanti ya. yup, nak keluar jalan-jalan bebas kalau takde kuliah/tutor etc. tapi kena balik before 11.30 malam. kalau tak kena bermalam kat luar. huhuu.

anon 2: okay pasal dress code tak kisah cuma perlu sopan lah. yang islam kena tutup aurat. hari isnin hari korporat so perempuan kena pakai b.kurung lelaki pakai kemeja. that's all.

anon 3: samasama. good luck yee dik. may Allah ease. aminn.

anon 4: macam ni dik. asasi ni kita nak belajar benda yang patut belajar selama 3 tahun dalam masa setahun. banyak dan laju. yang penting fokus 100% takleh memain langsung mase asasi. inshaa Allah dapat score. asasi engine pun tak kurang susahnya. takde subjek bio tapi ada computer science (csc).

Anonymous said...

assalam..nak tnya, kalau sy masuk asasi sains 2 jun nanti, tamat thun depan bulan berape biasanye?? intake utk masuk ijazah tahun depan jgk ke??harap dpt jwb .. tkasih..

Zetty Zuharizam said...

wasalam. tahun depan tamat bulan mac. yup, intake untuk ijazah pun tahun depan. masuk bulan 9 biasanya. samasama.

Anonymous said...

as salam. nak tanya, ada x student asasi eng dok sbilik dgn asasi sc?

Anonymous said...

nak tanye..boleh ke student sains dan kejuruteraan tinggal serumah sbb nk plan daftar skali..

Zetty Zuharizam said...

wasalam. ye, ada je student asasi eng duk sebilik dengan asasi sc. boleh rasanya takde masalah.

suhaimi said...

salam kak... saya pn bru jer dpt asasi sains PALAM ni.... duit poket yg KPT bg tu cukup ka kak utk survive kt sna? dgr2 x cukup... buku2 pn wajib beli semua ka sekaligus? or blh bli yg pntg dahulu? anyway, ur exp. at PALAM was too great..

Anonymous said...

salam, kak. kena bawak ke baju kurung putih kain hitam??? tlg jwab cpat2 >.< /haha da xde masa ni >.<

Anonymous said...

salam akak..saya nk tnye lab fizik tu kt bngunn ape ingkt brpe yer..pastu klo cuti sem utk bdk engine biasanyye brpe buln

Zetty Zuharizam said...

Suhaimi: Wasalam suhaimi. Tahniah ya. Duit poket KPT tu cukup je buat akak. Pandai-pandai lah berjimat ya. Buku-buku tu untuk rujukan sahaja. Ada yang wajib beli, ada yang tak. Boleh dapatkan dekat library jugak. Kalau buku BEL memang wajib sebab memang guna. Yang lain nanti tanya lecturer ya.

Anon: Wasalam. Baju putih kain hitam tu masa akak dulu memang kena bawak untuk majlis perasmian MDS nanti.

Anon: Akak lupa bangunan mana tapi seingatnya, tingkat 1. Cuti sem rasanya dalam sebulan. Maaf ye, akak dah lupa.