Sunday, April 28, 2013

Keterlupaan

What's wrong with me? Aku selalu terlupa birth date orang yang aku sayang. Even dah save dalam phone pun mesti ada je kebetulan yang buat aku tak ingat dan tak wish. Contohnya, aku tertutup phone and lupa nak on balik. Sedihnya. Beberapa bulan before the day mesti aku ingatkan diri tapi bila tiba masanya aku lupa pula. Tu baru cerita yang sorang ni.

Tahun lepas pun aku lupa birth date someone. Lastly aku tahu pun few days later lepas teman sebilik ingatkan aku. Kalau tak memang aku langsung lupa. Apa kena dengan diri ini aku pun tak tahu. Entah-entah nanti birth date sendiri pun aku lupa. Careless me!

Dulu selalunya aku tak macam ni. Biasanya aku lah yang jadi orang terawal wish but now busy sangatkah aku? No, aku tak nak jadi seorang yang lupa tarikh-tarikh penting. Sudahnya terkulat-kulat mencipta alasan padahal sebenarnya aku tak ingat!

Friday, April 26, 2013

Hukum Merokok Makruh Atau Haram?


Soalan Dari Hamba Allah:
Saya mohon bertanya, apakah hukum merokok? Apa hukumnya sekiranya saya menghukum perbuatan merokok itu makruh, sedangkan saya tahu merokok itu membazirkan duit dan membahayakan kesihatan. Apakah itu dikira haram saya menghisap rokok?

Jawapan Dari Ustaz Azhar Idrus: 
Menurut pendapat mazhab Shafie, hukum menghisap rokok itu makruh. Apabila menghisap rokok itu diyakini boleh menyebabkan sakit, maka hukum makruh itu berubah kepada hukum haram.

Dari sudut pembaziran, ada dua hukum. Pembaziran yang melampau batas hukumnya adalah haram. Pembaziran kategori ini yang disebut dalam Al-Quran sebagai saudara syaitan.
Pembaziran yang tidak melampaui batas adalah makruh hukumnya dan tidak termasuk saudara syaitan.



Monday, April 22, 2013

#Part 1: Asasi Sains UiTM Puncak Alam


Assalamualaikum ♥

Mesti cam boring je kan bila tengok tajuk tu? Haha. Takpe, layan je beriban gambar kat bawah ni nanti. Well, pictures speak louder than words kan? Jangan bosan-bosan. Nanti cepat tua *eh* Aku sendiri pun macam dah blur macam mana nak buat mukadimah ni.

Okay, program Asasi Sains ni basically mengambil masa selama setahun atau 2 semester. Kiranya ni merupakan laluan laju atau fast track buat pelajar lepasan SPM untuk buat Ijazah Sarjana Muda nanti. Jimat masa lah. Masa duk kat sini seriously talking, memang kena fokus pada pelajaran 100% ye. Kecuali lah korang ni insan-insan genius yang makna kata kalau tidur dalam lecture hall pun tak jadi masalah. Still boleh dean list. Serius, agak susah la asasi ni. Bayangkan, benda yang sepatutnya belajar dalam masa 3 tahun di'compile' kan untuk khatam dalam masa setahun. Scary kan? Haha. Tapi takde hal, janji rajin dan tak suka bertangguh. Kalau rasa lambat pick-up or tak boleh belajar secara rush, frankly speaking ambik la diploma awal-awal. Diploma pun okay apa. Masa je panjang sikit. Tapi graduan diploma nanti sebenarnya lagi mahir dari lepasan asasi tau. Sebab mereka tahu banyak benda dan banyak praktikal berbanding lepasan asasi yang belajar teori. Tu lecturer Fizik aku yang cakap lah.


Ahhh, panjang pulak mukadimah aku. Okay, macam biasa memula masuk tu kena daftar then diberi kunci bilik, kunci rumah a.k.a apartment. Ehekk, mengada. Then bermula lah Minggu Destini Siswa (MDS). Korang tahan je lah kalau kena torture tu. Bukan selalu pun kan. Anggap jelah benda tu fun macam makan ice-cream. After habis MDS korang akan rasa sangat bebas macam sang burung yang baru keluar dari sangkar. Bermulalah kehidupan sebagai pelajar universiti. Kat sini sistem pembelajaran kiteorang ada lecture, tutorial dan lab. Ada jugak program mentor-mentee yang mana sorang pensyarah jadi ayah/ibu angkat kepada group korang. Mentor group aku best and sporting habis, Sir Megat Mohd Izhar Sapeli. So, taknak dah bual panjang. Jom, layan gambar!


 Minggu Destini Siswa 

UiTM Puncak Alam still dalam pembinaan. Cantik kan? 

 Mula-mula anda akan jumpa ini.


Pandangan dari Kolej Kediaman Rafflesia (R2).

The foggy Puncak Alam. Sejukkkk!

Dekat bus stop dalam fakulti.

My student card.

Bilik aku. Sebilik dua orang. Sangat selesa. Tapi tak lama tu roommate aku pindah ke INTEC sebab dia dapat tawaran buat degree in Law dekat UK. Miss you Farhana!

Kolej kediaman aku ada 7 tingkat. Lif ada dua jangan risau. Tapi kalau time lif rosak memang azab jugak lah. Aku duduk tingkat 5. Time turun memang takde masalah. Time habis kuliah nak kena daki tangga sekali lagi memang menangis penat. Haha.

Meja study yang besar dan luas. Habis bersepah meja aku. Extension bawak sendiri ye adik-adik.

First gathering schoolmates same university. Ramai sangat. Ni pun tak semua yang ada.

Group discussion dekat cafe Rafflesia.

Bekerjasama tu penting dalam menyiapkan tugasan.

Haa. Jangan terkejut. Kami memang ada kelas malam. Ni dekat tangga PALAM. Tangga paling digeruni pelajar kat sini. Penat woahh ulang-alik dari kolej kediaman ke fakulti tetiap hari guna tangga ni. Maunya kurus.


Tu dia tangga PALAM yang menghubungkan fakulti dan kolej kediaman di puncak. Tapi takpe, ada option. Boleh naik bas rapidKL ke atas sana. Tapi bayar seringgit. 

Ni muka stress masa test 1. Tak cukup tidur dan ada gangguan masalah kesihatan.

Syahir budak pandai. Don't try this okay. Tak bagus. Syahir takpe dia dah genius. Hahaa.

Masa memula masuk, budak group aku selalu tertukar aku dengan Tikah. Sama ke muka kami?

Me with mentor/lecturer/tutor Physics, Papa Megat.

To be continued in the next entry. Macam kesian nanti kena loading kan. Banyaknyaaa gambar. Okay, jangan lupa usha. Sini ada banyak info penting. #Part 2: Asasi Sains UiTM Puncak Alam.

#Part 2: Asasi Sains UiTM Puncak Alam

Hai, kita sambung lagi.

UiTM Puncak Alam dikenali juga dengan nama pendeknya, PALAM. Basically kat sini hanya menawarkan dua program asasi or foundation iaitu Asasi Sains dan Asasi Kejuruteraan. Bagi yang confuse tak tahu lagi nak jadi doctor atau engineer, saya suggest pilih Asasi Sains. Sebab once awak dah pilih Asasi Kejuruteraan, awak tak boleh tukar cita-cita nak jadi doktor pulak. Berbeza dengan Asasi Sains, but if awak nak sambung engineering after asasi ni, boleh. Kalau memang confirm nak jadi engineer, Asasi Kejuruteraan is the best for you. Itu bezanya. Kat sini korang akan ada dua kali test setiap semester. 60% korang punya result diambil from your final exam setiap semester. 40% lagi from carry marks or course marks (tests, quizzes, assignments, online mastering). If I'm not mistaken. Kalau tak faham boleh tanya ye. Please feel free to drop comments.

Ahhh, before that. Kolej Kediaman Angsana adalah untuk pelajar lelaki. Kat situ ada Kompleks Kemudahan Pelajar Angsana (KKPA). Ada ruang solat utama, kafe, gym, unit sukan, unit macam-macam lagi, bilik belajar, surau, dewan, wifi, marts, kedai pakaian dll. Girls stay dekat Kolej Kediaman Rafflesia. Juga ada Kompleks Kemudahan Pelajar Rafflesia (KKPR). Jom tengok gambar untuk sedikit pendedahan.

Masa menjalankan eksperimen di lab Physics.

My groupmates.

With baby Nina yang comel. Muka pucat gila masa ni sebab masalah kesihatan.

Kiteorang buat experiment dalam pecahan group.

Lab Physics.

Ni pulak masa buat lab Biology. Experiment about Kidney and Urine. Buat ujian air kencing. Eewwhhh.

Last Biology lab with Miss Akmal for Semester 1.



Ignore katil bersepah kat belakang. Hehe.

The day outing at Tesco Setia Alam with groupmates. Sambut birthday. Biasa kitorang lepak dekat sini je or Setia City Mall.

This CoolBlog sangat famous dekat PALAM. Ada booth CoolBlog dekat Kompleks Kemudahan Pelajar Angsana. Beruntung you all tau.


Bajet lecturer dekat lecture hall. Sila muntah!

The only one gambar Kelab Ping Pong yang aku ada. Well, I was the vice president. Sedihnya, ni pun gambar dalam handphone aku je.

Kami sangat gigih okay. Hehe. Awal-awal dah menunggu dekat depan lab Physics. Btw, lab Physics ni tercorot sikit letaknya. Jauh jugak.

Sebahagian groupmates. Menunggu depan DKF9.

Dalam Dewan Kuliah. Sangat selesa, jangan risau.

With novelist islamik, Fatimah Syarha yang datang bagi talk dekat sini. Majlis ilmu banyak tau, jangan lupa join sesambil kumpul kupon untuk kolej.

Hari Jumaat. Pakatan pakai jubah hitam. Hehe.

Dekat Bilik Pensyarah (BP)

Me with my bestie, Einshyrah Edzuddin.

Hello, meet the awesome Jaqfar Khairi. A dentist-to-be. 

Trust me I am an Engineer. Okay, tipu.

Sempat posing dalam bas UiTM. Me, Qistina, Efa, Iffah Sakri.

Dalam dewan kuliah. Kosong!


Me cycling with Shya. Riadah time. Time turun bukit kemain seronooook. Laju jeee. Time mendaki balik tuu sumpah taknak cycling lagi. Wuuuu, penat gilaaak. Ohya, kat sini boleh sewa basikal tau untuk hirup udara segar di sekitar kampus Puncak Alam. Free!

Again, me with Jaqar. Jaqfar tangkap gambar okay. 

In Biology's lab with Einshyrah. Masa ni buat eksperiment hati lembu. Busuk macam apa. Hadap jelah.


Ada gaya wartawan muslimah tak?

Buat group nasyid pun boleh ni. Haha.

Haaa, duduk sini pun sempat je nak main gitar. Boleh release stress. Thanks bagi pinjam gitar ya Amsyar Muaz. Rindunyaa nak makan sesama dengan ko, tengok 9GAG, citer pasal Audi. Kenangan dah semuanya.

Duk sini jangan lupa beli muffin sedap dekat tangga PALAM tau. Baunya saja dah cukup menggoda. Bila makan rasa tak cukup. Seringgit satu! 

With Einshyrah semasa lepas buat Kuiz Kimia.

Hafiz Bakar turun dari Seremban ke Shah Alam. He's currently studying A-level in TESL at Kolej MARA Seremban for 2 years before furthering degree in TESL overseas inshaa Allah.

Last chemistry lab Semester 1 with Miss Fariza.

My lecture mates! That's all perkongsian di UiTM Puncak Alam. Kepada juniors yang nak datang sini, silalah datang okay. Best sangat sebab kampus baru dan besar. Cukup selesa untuk belajar.