Friday, November 23, 2012

Beza Facial Wash Dan Facial Foam

Assalamualaikum ♥


Ada yang mungkin tak jelas beza antara facial wash atau facial cleanser dengan facial foam kan? So saya buat keputusan untuk menaip entri ini untuk korang yang tak tahu beza antara keduanya.

Firstly, of course beza teksturnya. Facial wash dalam bentuk liquid usually transparent liquid lah dan facial foam ni dalam bentuk buih. *foam kan maknanya buih*  Kalau tak silap saya. Tapi ada sesetengah facial foam ni bukan dalam bentuk buih tau. Ada yang dalam bentuk macam keras sikit. Ala-ala matte macam tu. Senang cakap macam toothpaste. Tekstur facial foam ni berbeza mengikut certain jenama.

Gambar 1

Sebagai contoh saya boleh bagi ialah facial foam Sebamed. Dia datang dalam container liquid pump applicator and facial foam dia adalah buih. Saya pernah guna produk ni dulu sebab muka sensitif dan berjerawat. Tapi effect dia berbeza bagi setiap individu. Kalau sesuai, okay. Kalau tak, dinasihatkan tukar produk lain. Saya suka sebab ni produk German. Umi saya yang sarankan. Agak mahal tapi berkesan. 


Sekejap saja saya guna Sebamed sebab tak sesuai sangat dengan kulit. Tapi jangan bimbang sebab kawan saya ada yang gunakan dan sangat sesuai dengan dia. Alhamdulillah kulit dia licin mulus. Sekarang saya jumpa satu produk yang sangat berkesan dengan kulit saya. Sayang sangat produk ni sebab muka saya sekarang licin dan memang tak ada jerawat lepas gunakannya. Tapi kalau timbul jerawat time bulan mengambang tu biasalah kan. Saya guna Tracia Teen *terbongkar sudah*  Kesan dia memang super miracle. Okay, facial foam dia dalam bentuk paste tau *rujuk Gambar 3*. Bukan buih. See? Saya dah cakap lain jenama lain strukturnya. Tapi apa yang penting saya suka sangat guna Tracia Teen. Berkesan. Kini saya menjadi pengguna setia. Hehe. Jangan risau, ini review tak berbayar pun eh.

Gambar 2

Gambar 3
Perbezaan ketara antara facial foam dan facial wash adalah, facial foam buat kulit wajah rasa kering lepas basuh, jadi, minyak semulajadi pada wajah akan hilang sama. Kalau facial wash atau cleanser, ia hanya akan membersihkan wajah tanpa menghilangkan minyak semulajadi pada wajah.


Tapi jangan bimbang ye sebab dua-dua bertindak untuk membersih. Okay, faham semua? Faham kan. Kalau faham sekian sahaja info yang saya boleh kongsikan. If ada kesilapan fakta atau apa-apa yang saya silap cakap sila maklumkan ya. Ada apa-apa soalan sila komen. Saya suka ditegur andai tersilap.


Bye.

Wednesday, November 21, 2012

Analoginya Begini

Assalamualaikum ♥


Sekarang tengah cuti semester. Baki masa nak melepak manja-manjakan mata pun dah tinggal dalam 5 hari je lagi sebelum berangkat balik ke Puncak Alam. Otak rasanya dah sedia nak terima ilmu inshaa Allah. Mintak-mintak saya dah bersedia mental fizikal. Belajar satu ibadah, saya perlu tanam dalam jiwa.

Kekadang kan, kita rasa kita sayang sangat akan sesuatu. Rasa terluka sangat kan bila ada orang yang turut adore apa yang kita sayang. Makna kata, awak ada seekor teddy bear. Ada seseorang ni pun suka teddy awak. Seorang ni lagi pun suka dekat teddy bear awak. Mereka nakkan teddy bear awak. Sedangkan awak sayang sangat teddy awak. Nak ke awak bagi? Tak faham ke saya sayang sangat dekat teddy saya. Ringkasnya, saya tak suka orang lain rampas atau suka atau cuba nak dapatkan teddy bear saya. Please jangan kacau and cari yang lain. Ini saya punya *tetiba emo melebih*


Sedih kan situasi saya sekarang? Entah kenapa manusia-manusia sukar nak faham. Adakah mereka terlalu sangapkan teddy bear saya? *marah sangat ni* Adakah mereka memang tak ada pilihan untuk pilih teddy bear yang melambak dekat pasaran sana? This is mine and please find another.

Eh kenapa saya update pasal perasaan ni. Baru beberapa minit yang lepas tekad tak nak emo-emo dalam blog. Tapi sincerely cakap saya memang macam ni. Kalau saya depressed or marah or sedih saya mesti nak kena tulis. Tapi bila dah ada teknologi macam ni, maknanya saya kena taip lah kan.

Whatever matter, saya tahu saya seorang yang kuat. Masalah-masalah remeh macam ni tak sepatutnya bagi influence kat diri saya. Kalau mereka-mereka tadi tu nak sangat teddy bear kesayangan saya, maknanya mereka terdesak sangat saya macam perlu 'let go' lah kan. Kesian mereka. Tapi mengalah tak bermakna saya kalah. Mungkin nanti saya akan dapat teddy bear yang lagi comel and better siapa tahu kan.