Thursday, May 10, 2012

Daging Rusa Oh Daging Rusa


Assalamuaikum. Tak jawab dosa kalau jawab sayang. Maria Elena sila jangan marah.

Err, syukur alhamdulillah sebenarnya sebab hari ni aku dapat makan daging rusa. Bukan la aku jakun sangat tak pernah makan tapi amat jarang sekali lah aku dapat makan daging rusa. Dulu setiap hujung minggu memang aku akan masuk hutan bawa selaras senapang untuk berburu rusa bersama ayah aku. Tapi life dah lain sekarang sebab masing-masing sibuk. Okay, itu tipu.

Seingat aku la, last time aku makan daging rusa masa aku lepas exam UPSR. Time kekecik dulu. Masa tu aku stay dekat rumah bapak sedara aku kat Kajang. Kononnya as a present lepas aku UPSR, Ayah Su aku yang baik hati tu belanja la makan Satay Kajang yang famous tu. Dapat la aku merasa daging rusa waktu tu. Sebenarnya masa tu aku diberi pilihan. Nak makan mekdi atau Satay Kajang. Macam lah aku tak pernah makan mekdi. So aku pilih Satay Kajang. Haha. Kalau dekat area rumah aku, aku teringin sangat nak makan satay dekat Satay Bibir Manis. Tapi tak pernah pun singgah situ. Selera aku tergoda sebab nama kedai tu je rasanya.

Ceritanya, suami jiran aku kerja dekat Tasik Kenyir. So, mereka yang berhati mulia tu berkongsi la rezeki Allah tu. Memang adat orang memberi kita merasa. Kami dah biasa bertukar-tukar juadah. Biasalah hidup berjiran. Aku memang rasa syukur sangat-sangat. Thank you Allah sebab baru semalam aku mengidam nak makan daging rusa.

Conversation semalam:

Aku : Umi, rasa nak makan daging rusa je. Mesti sedap kan? Manis.
Umi : Memang laa sedap. Ehh, kak Ida tak pernah makan daging rusa ke?
Aku : Pernah la. Ada makan dengan Ayah Su dulu.
Umi : Rasanya umi baru je makan yang Pak Har bagi tu.
Aku : Ye ke? Takde pun.
Umi : Kak Ida tak ada kat rumah la tu. Kan duduk asrama.

Begitulah dialognya lebih kurang semalam. Tup-tup hari ni terus rezeki Allah tu datang. Betapa Allah itu Maha Pemurah dan Maha Penyayang terhadap hamba-Nya. Janganlah kita lupa untuk mengucapkan syukur keatas setiap rezeki yang diberikan. Bab makan semangat je aku. Akibat makan daging tu banyak sangat, badan aku jadi panas. Rasa macam nak demam. Tak tahu la pulak yang daging rusa tu tak boleh makan over sangat. Ahh, kan dah kena.

Hmm, hari ni aku malas nak sentuh pasal universiti. Besok nak hang out dengan Qemaa and Syera. Jadi ke tak aku tak sure. Setakat ni jadi lah. Ok, nak tidur awal. Bon Nuit. Kbai.

***


Nota kaki: Just my family called me Ida. Kat sekolah semua panggil Zetty.

No comments: