Thursday, May 24, 2012

Virgin Coconut Oil (VCO)

Assalamualaikum 

First of all saya nak mintak maaf sangat-sangat sebab tulis pasal kak Mira. Kalau kak Mira terbaca entri ini seribu kemaafan Zetty pohon. Zetty kenal kak Mira masa lepas Zetty baca blog Zack Zukhairi. Sumpah blog dia sangat ohsem. Saya sangat suka baca setiap entri incik Zack. Lepas baca blog tu, nak tahu sangat siapa sebenarnya cik awek Zack sebab memang bertuah sangat siapa dapat abang Zack yang super spontan ni. Kak Mira memang bertuah.

So bila kenal siapa kak Mira, saya sangat teruja. Kak Mira sangat cantik dan sepadan dengan incik Zack. Lepas mengenali siapa kak Mira, tak lama tu kak Mira add saya di Facebook. Saya rasa gembira sangat. Err, adakah ayatku terlalu tak matang? Ohh, baru perasan kali ni Zetty berbahasa 'saya'. Eh poyonya engkau kan. Biarlah. Kali ni nak berbahasa saya jugak. Okay, sambung. Lepas selongkar pasal kak Mira, saya dapat tahu yang kak Mira ada blogshop blogshop dan jadi pengedar VCO (Virgin Coconut Oil). Secara langsung, kak Mira telah berkongsi rahsia kecantikannya.


Masa tu saya memang ada masalah muka dan sedang mencari produk yang sesuai. Alhamdulillah segala benda yang terjadi ada hikmahnya. Bermula baca blog Zack Zukhairi, saya kenal kak Mira. Lepas tu saya kenal produk VCO. Dalam masa terdekat ni saya memang rancang nak guna VCO. Sebab saya memang ada masalah jerawat. Walaupun sekarang jerawat hanya ada sebijik di muka, tapi saya tetap nak guna VCO untuk hilangkan segala jerawat yang nak muncul tak nak muncul tu. Macam tak lawas je. Hehe. Banyak lagi kelebihan VCO sebenarnya. Kalau nak tahu sila lawat blogshop kak Mira tu ye.

Kata kak Mira, awal-awal makan dan sapu VCO tu memang jerawat tu keluar semua. Release segala. After all lepas jerawat tu dah hilang barulah kulit kita start jadi cantik. Harap-harap macam tu lah. Selain VCO, ada juga jual collagen, fibre dan hair revitalist. Semua produk ni adalah dari rangkaian produk Catalyst. Selama ni ada juga dengar pasal Virgin Coconut Oil tapi VCO ni banyak sangat kat pasaran. Sampai saya jadi tak tahu nak guna jenama apa. So sekarang I got the answer. Thanks a lot kak Mira.

VCO ni kita kena makan. Dia dalam bentuk softgel capsule. Kalau nak sapu kat muka pun boleh. Cucuk je softgel capsule tu dengan jarum lepas tu boleh sapu seluruh wajah. Seeloknya sapu pada waktu malam sebelum tidur.

Kak Mira dengan Zack Zukhairi


Minta maaf sangat-sangat dekat kak Amirah Hussin dan abang Zack Zukhairi sebab copy gambar. Sesiapa berkenan nak kenal siapa Zack Zukhairi sila lawat blog realiti konspirasi beliau dan blog kak Mira. Credit untuk anda berdua.

Monday, May 21, 2012

Jodoh Pertemuan

Assalamualaikum ♥


Title tu yang tak tahan. Haha. Semalam pergi pejabat daerah Kuala Terengganu nak tandatangani perjanjian dengan kerajaan Malaysia sebagai pelajar Asasi Sains UiTM Puncak Alam disebabkan aku dapat elaun sebanyak RM1250 untuk setiap semester kalau tak silap. Sebelum tu pergi hantar borang Yayasan Terengganu. Then pergi window shopping dekat Busana D' Buluh Perindu kejap.

Penat-penat ke sana kemari tentulah perut pun berkeroncong bergendang. Umi suruh suggest kat mana nak makan. Agak lama fikir nak lunch kat mana. Tetiba teringat kat Restoran Pak Awi 2. Cantik, makanan kat situ boleh tahan sedap. Harga pun affordable. Restoran ayah kawan aku, Adam Zawawi. Tapi sebenarnya aku kenal restoran tu dulu sebelum aku kenal Adam. Lepas masuk SBP Integrasi Batu Rakit baru la aku tahu yang Adam tu anak tauke restoran tersebut. Tetengah makan, si otak sempat lagi berfikir. Hmm, mesti Adam takde. Lagipun restoran dia banyak cawangan. Mustahil kot dia ada kat sini. Hmm, aku apalagi. Terus balun makanan dengan berselera. Tup tup..

Conversation 1

Adam : Eh, Zetty!
Aku : Adam!
Adam : Buat apa sini? 
Aku : Err, buat medical. Hmm, medical check-up *muka malu, terkejut beruk*
Adam : Haah?
Umi : Dia buat appointment medical check-up.
Aku : Ehh, pakai macam ni kau pergi mana?
Adam : Aku pergi temuduga Yayasan Terengganu.
Aku : Mintak mana?
Adam : Jordan. Ehh, ni kedai ayah aku.
Aku : Aku tahu.

Ohh mak. Memang tak sangka jumpa Adam kat situ. Sebab kebarangkalian tu memang tipis. Apa tidaknya, tengah makan nasi pun dalam kepala asyik fikir. Ehh, Adam ada ke tak ni? Takde kot. Kat restoran cawangan lain kot. Kat rumah kot. Haha.Takde motip. Tetiba muncul memang mengejutkan. Macam tau-tau aje. Lepas makan-makan tu terfikir pulak. Nak cakap tak kat Adam nak pergi dah ni? Ishhh, kalau tak cakap sepatah dua macam kuajaq je. Masa tu Adam pun tengah melantak depan tibi.

Conversation 2

Aku : Err, Adam kau pilih Jordan ambil jurusan apa? Medic eh?
Adam : Eh taklah. Aku ambil Pengajian Islam. Kau pergi bila?
Aku : Ohh. Aku pergi 3hb ni.
Adam : Bulan berapa?
Aku: Bulan 6. Ehh, aku pergi dulu lah.
(Kringggg.. telefon Adam berbunyi)
Adam : Okay.. okay. Semula ya.

Hmm, then aku pergi. Singgah kat masjid kejap untuk solat Zohor. Umi pergi sekolah dia kejap lepas tu. After all, kami pulang ke rumah dengan lega. Medical check-up aku 29/5/2012 ni. It will be the most tiring and boring thing to be done I guess. Just like before. Masa dapat tawaran ke sekolah berasrama penuh dulu.


Bye.

Thursday, May 10, 2012

Daging Rusa Oh Daging Rusa


Assalamuaikum. Tak jawab dosa kalau jawab sayang. Maria Elena sila jangan marah.

Err, syukur alhamdulillah sebenarnya sebab hari ni aku dapat makan daging rusa. Bukan la aku jakun sangat tak pernah makan tapi amat jarang sekali lah aku dapat makan daging rusa. Dulu setiap hujung minggu memang aku akan masuk hutan bawa selaras senapang untuk berburu rusa bersama ayah aku. Tapi life dah lain sekarang sebab masing-masing sibuk. Okay, itu tipu.

Seingat aku la, last time aku makan daging rusa masa aku lepas exam UPSR. Time kekecik dulu. Masa tu aku stay dekat rumah bapak sedara aku kat Kajang. Kononnya as a present lepas aku UPSR, Ayah Su aku yang baik hati tu belanja la makan Satay Kajang yang famous tu. Dapat la aku merasa daging rusa waktu tu. Sebenarnya masa tu aku diberi pilihan. Nak makan mekdi atau Satay Kajang. Macam lah aku tak pernah makan mekdi. So aku pilih Satay Kajang. Haha. Kalau dekat area rumah aku, aku teringin sangat nak makan satay dekat Satay Bibir Manis. Tapi tak pernah pun singgah situ. Selera aku tergoda sebab nama kedai tu je rasanya.

Ceritanya, suami jiran aku kerja dekat Tasik Kenyir. So, mereka yang berhati mulia tu berkongsi la rezeki Allah tu. Memang adat orang memberi kita merasa. Kami dah biasa bertukar-tukar juadah. Biasalah hidup berjiran. Aku memang rasa syukur sangat-sangat. Thank you Allah sebab baru semalam aku mengidam nak makan daging rusa.

Conversation semalam:

Aku : Umi, rasa nak makan daging rusa je. Mesti sedap kan? Manis.
Umi : Memang laa sedap. Ehh, kak Ida tak pernah makan daging rusa ke?
Aku : Pernah la. Ada makan dengan Ayah Su dulu.
Umi : Rasanya umi baru je makan yang Pak Har bagi tu.
Aku : Ye ke? Takde pun.
Umi : Kak Ida tak ada kat rumah la tu. Kan duduk asrama.

Begitulah dialognya lebih kurang semalam. Tup-tup hari ni terus rezeki Allah tu datang. Betapa Allah itu Maha Pemurah dan Maha Penyayang terhadap hamba-Nya. Janganlah kita lupa untuk mengucapkan syukur keatas setiap rezeki yang diberikan. Bab makan semangat je aku. Akibat makan daging tu banyak sangat, badan aku jadi panas. Rasa macam nak demam. Tak tahu la pulak yang daging rusa tu tak boleh makan over sangat. Ahh, kan dah kena.

Hmm, hari ni aku malas nak sentuh pasal universiti. Besok nak hang out dengan Qemaa and Syera. Jadi ke tak aku tak sure. Setakat ni jadi lah. Ok, nak tidur awal. Bon Nuit. Kbai.

***


Nota kaki: Just my family called me Ida. Kat sekolah semua panggil Zetty.

Tuesday, May 8, 2012

Sebarkan Bahagia


Firstly, alhamdulillah atas kurniaan Allah Taala buat aku. Semakan UPU aku buat dengan rasa cuak, hati yang berdebar amat. Tangan yang sejuk kaku. Sambil mulutku terkumat-kamit berdoa supaya dapat UiTM dan tak dapat UNIMAS. Sebaik saja keputusan terpampang depan mata, aku kaget. Terus sahaja air mata berlinangan. Hati ini jadi sebak serta-merta. Betapa Allah sayangkan aku. Alhamdulillah.


Jadi ceritanya aku berjaya menempatkan diri di UiTM Puncak Alam. Aku sangat eksaited nak pergi tambah-tambah pulak ramai classmates aku dapat kat sana. Aasyraaf, Maizatul, Fienah. Yang budak kelas lain pun ramai dapat. Erra, Fazliana Lee, Najihah Muzairi Souza, Athirah Nadhirah, Dieyla dan ramai lagi kot yang lain aku tak tahu. Budak sekolah lain tak payah cakap la. Memang ramai. Hazwani Hashim, Aqilah, Nazirul Mubin. Apatah lagi bebudak group SBP94 kan? Takkan aku nak mention sensorang. Yang pasti memang berkampung la kiteorang kat sana nanti. Itu yang seronok. Apatah lagi lepas aku baca belog-belog alumni PALAM. Semuanya kata best. So, yeahh aku pergi!

Ada satu benda yang buat aku tak tahan ni. Masalah menunggu. Sungguh aku fobia. First sekali tunggu result SPM. Then kena tunggu result matrik pula. Lepas tu tunggu UPU. Lastly, tunggu result MARA. Ohh, sumpah aku penat menunggu. Nasib baik aku tak pohon KPLSPM dan Tingkatan 6. Kalau tak sampai bila harus aku menunggu? Lepas tunggu temuduga MARA kena pula tunggu keputusan MARA. Okay, MARA sila benci aku. UNIMAS sudah berjaya benci aku. Tahniah.

Baik, dengar kata keputusan temuduga MARA akan keluar pukul 8 pagi besok. Okay, sekali lagi aku menunggu. Tapi percayalah, PALAM dah berjaya curi hati aku, tambat hati aku kemas-kemas dekat 'tangga Batu Cave' nya. Tunggu sayang, Zetty pasti akan datang jika tiada aral melintang.

Seriously, aku sangat bahagia ketika ini. Tersangat bahagia. Bahagia berbanding semasa dapat tawaran ke Mesir. Itu sangat meresahkan aku. Tapi aku tahu di sebalik kebahagiaan sementara aku ini, aku bakal berhadapan dengan kesulitan pula. Ya Allah, permudahkan urusanku. Rabbi yassir wa la tu'asir. Baik, pendaftaran adalah pada 2 Jun 2012. Rasa sangat tak sabar nak memegang title mahasiswi. Hohoho. Kebahagiaan ini turut dirasai oleh kedua orang tuaku yang tak putus-putus tersenyum senang dan riang. Aku bahagia melihat itu semua. Aku bahagia melihat orang tuaku gembira. Sungguh. Aku sangat tak suka menyusahkan mereka.


Err, tahniah buat ex aku yang berjaya ke Asasi Sains Fizikal Universiti Malaya. Aku tumpang gembira dan bangga. Hencik Harimau? Tak boleh bagitau dia dapat mana. Nanti tak memasal kantoi. Haha. Tapi alhamdulillah dia juga dapat program asasi di salah sebuah universiti terkemuka di Malaysia. Tapi katanya nak tunggu MARA. Same as me. Also proud of my friend, Syera Rahgni sebab dapat Asasi Pintar UKM.


Mostly kawan-kawan aku berjaya ke universiti. Ada juga yang dapat ke luar negara. Nubhan dapat ke Morocco. Ramai juga dapat temuduga JPA untuk ke Jepun, Korea, Jerman dan Perancis especially classmate aku Arif Hakam, selamat berjaya. Alhamdulillah.Tak kurang juga yang ke pelbagai Matrikulasi dan ke Tingkatan 6. Takpe, untung pergi Tingkatan 6 sebab biasanya lulusan STPM didahulukan untuk buat degree berbanding matrik.

So, bagi kawan-kawan yang tak dapat UPU/Matrik atau apa-apa sekalipun jangalah terlalu kecewa. Allah knows the best for us. Ingat, pintu rezeki bukan satu. Pasti ada hikmah di sebalik segala yang berlaku. La tahzan ya akhi, ya ukhti. Macam aku, semalam aku kecewa sangat sebab tak dapat UM. Tapi lepas tu Allah gantikan dengan kebahagiaan yang amat. Baru aku tahu bahawa asasi UM sangat tough untuk aku. He gave me UiTM yang mana sesuai untuk aku yang tak berapa genius. Lagipun UiTM senang nak dapat pointer tinggi kalau rajin. Tapi, aku pun tak boleh juga terlalu berpuas hati. Mungkin ada ujian di sebalik semua yang aku dapat. Wallahualam la kan? Okay, stop. Aku bukan berniat nak beri ceramah.

Ohh ya, today is Hencik Harimau's birthday. Sudah pun wish tadi. Hadiah? Err, my bad. Aku lupa nak pos awal-awal. That's all. Kbai.

Happy birthday wahai Hencik Harimau yang comel. Ihikkk!

RENUNGAN

Kadangkala Allah hilangkan mentari.. Kemudian dia datangkan guruh.. Puas kita menangis.. Mencari mana mentari kita.. Rupa-rupanya Allah nak beri kita pelangi nan indah.

Monday, May 7, 2012

Rejected

Assalamualaikum ♥

Huwaaa! Tengok je blog terus rasa nak peluk ketat-ketat and menangis terus. Macam tak nak je intro dah. Sedih semacam je. Tengok nie apa yang Incik UM dah buat kat Zetty. Sungguh kejam sekali. Sumpah aku merajuk 40 hari. Tak nak kawan.



So, hurmm. UiTM please be nice to me. Yang third choice is UNIMAS. Macam takut pulak kalau dapat sana. Lagi-lagi lepas dengar kawan-kawan story pasal orang yang pergi sana ramai kena 'buat'. Bertambah seram la aku. UNIMAS I beg you please hate me. Err, it is just few hours left before boleh semak UPU. Really aku rasa sangat berdebar. Sangat takut, resah gelisah. Takkan aku nak pergi matrikulasi kot? Tapi possible lah kalau dah takde pilihan lain. MARA satu lagi tempat aku gantung harapan. Kalau la boleh MARA, aku nazar puasa sehari. Betul, tak main-main. Takpelah, apa yang penting Allah knows what's the best for me.


Matrik Gambang


Tawaran Mesir. Memang tak lah kan.


Macam mana pun, aku yakin Allah telah tetapkan yang terbaik untuk aku. Cuma tipu sangatlah kalau aku tak rasa cuak langsung. Aku hanya mampu berharap yang terbaik dan ingin sekali melakukan yang terbaik. Tak kisah lah mana-mana pun, janji Allah itu pasti. Semua peristiwa yang akan berlaku telah pun tercatat sedari awal. I just can pray for the best and I believe that tawakkal is the greatest way for now. Dengan ini aku berjanji yang aku akan belajar bersungguh-sungguh. Tak kiralah di mana aku belajar. Where you start is not important, yang penting how you end it. That's all.


Wallahualam.

Saturday, May 5, 2012

Kembali Pulang

Assalamualaikum ♥


Ahh, lega rasanya sudah berhenti kerja. Yes, and coming home for sure. Really miss my comfort, peace, warm and beloved home. The rumah and segala isi perutnya. Rindu umi, adik-adik. Abah dah naik platform. Kerja. Cukuplah sebulan aku ada pengalaman kerja selepas SPM kaan. Haha. Dah terpangkah pun dekat buku wishlist aku. Gaji? Err, ada lah dapat dalam RM500 lebih untuk lebih kurang sebulan. Siap masuk akaun. Heyy, yang penting pengalaman, bukan duit. Nanti aku boleh story dekat anak-anak. Mommy kan, dulu-dulu kan, pernah kerja lepas SPM. Hahaha. Berangan lagi. Dah la pemalas update belog.

Gambar curi snap time kerja.


Okay, so sekarang rasa lega sangat-sangat. Boleh berada kat rumah dengan selamatnya. Err, nak buat preparation sikit. Nak stay bersama my dear family before separate apart untuk jihad menuntut ilmu. Result UPU akan keluar maybe 6 or 7 Mei ini and I'm very glad waiting for it. May Allah fulfill my willing to get UM or UiTM Puncak Alam, tak kisah lah. Asalkan dapat buat foundation dan dapat sambung degree in dentistry then.

Dalam masa terdekat ni cadang-cadang nak buat reunion for our Trio, bestfriend since primary school. Qemaa, Syera and me. Buat dekat-dekat je. Maybe around bandaraya Kuala Terengganu. Qemaa will be the  driver since aku sendiri takde lesen lagi. Uhuu, belum terpangkah dalam wishlist. Sangat lama tak jumpa. Tak hang out sama. Masing-masing busy dan sekolah pula lain-lain. Aku SBP Integrasi Batu Rakit, Qemaa SMK Pelong and Syera Sekolah Tun Fatimah. So, sebelum kitorang berpisah dengan lebih jauh, teringin juga nak jumpa.

Qemaa.


Syera.

Selalu je bila hapdet blog aku akan bercakap tentang so many perkara. Serabai kan? Tak pandai nak plot entri comel-comel. Beginilah jadinya. That's all. Just feel kinda relax and inspired bila lepas baca blog Dena Bahrin. She is 20 and just married. Congratulation dear sis Dena!


Nampak awkward, tapi itu yang manis.

Masih teragak-agak. Tapi itu yang manis.

Dena Bahrin is no longer a miss.