Monday, April 2, 2012

Cerita Kerja

Assalamualaikum.


Hari ni merupakan hari pertama aku masuk bekerja. Juga merupakan kali pertama aku bekerja. Alah, kerja sementara tunggu nak masuk universiti. Kutip duit, kutip pengalaman. Duit boleh cari, pengalaman takleh beli tau. So, ceritanya aku bekerja dekat kantin sekolah SK Kubang Ikan, Chendering. Tinggal kat rumah mak sedara aku. Yelah, sekolah tu depan pagar rumah aje. Dekat sangat-sangat.


First day, apa yang boleh aku describe adalah menyeronokkan di samping penat yang amat dan habis sakit-sakit badan. Aku start kerja pukul 7.00 pagi sehingga 4.30 petang. Mak sedara aku hantarkan. Dia seorang cikgu yang disegani. Hehe. Sebut saja Cikgu Su. Pasti semua masyarakat sekolah kenal. Aku panggil Mak Teh. Mak Teh hantar aku. Dengan spontan aku keluar ayat, "Sila beri tunjuk ajar.." Alah, macam dalam drama Korea tu. Tauke kantin bernama Kak Amy. Dia terus bagi aku apron. Letak beg dalam bilik, bukak jam tangan. Takleh pakai waktu kerja. Nasib baik lah ada juga pekerja yang sebaya aku, Yani. Ada juga yang dalam 20-an, kak Asyikin dan kak Miza. Paling ramah dengan aku atau dalam erti kata lain, yang paling suka arah aku buat segala kerja ialah Kak Su. Okay, takpa na. Laa ni aku sabaq, satgi siap hang.


Walau macam mana pun, aku nak list juga kerja-kerja ngeri yang aku lakukan sepanjang hari ini. Mula-mula aku buat kerja menyuji, lepas tu menjual makanan, sarapan kejap, then sambung kerja-kerja menyuji, masa bebudak comot rehat, kena bertekak suruh beratur dan jual makanan. Hantar makanan dekat ruang makan guru, lepas tuh, kemas meja, lap meja, sapu lantai, mop lantai, jual lagi, jual makanan, jual air, isi air lada, sapu lantai sekali lagi, mop lantai, susun barang, angkat barang, susun duit, basuh ayam, letak ayam dalam freezer, bersih longkang, buang sampah, tutup tingkap. Hmm, pebenda lagi? Semua aku kena buat. Tu tak termasuk lagi arahan oleh Kak Su. Ohh, sungguh merana aku rasa untuk satu hari. Rehat hanya masa sarapan dan lunch. Aku sendiri pun tak caya i did such things!


So far so good lah, aku kena siapkan segala kerja sebelum dibenarkan balik. Hari ni dah kena tegur. Tauke suruh pakai kasut. Okay, my bad. Kerja kat tempat macam tu memang menuntut aku pakai kasut untuk tujuan keselamatan. Masa nak balik tu, Kak Amy bagi nasi minyak dan kuih-muih untuk setiap pekerja bawa balik. Okay lah tu. Kak Amy tu orang luar. Untung lah dapat pekerja yang rajin macam aku. Hihik.


Balik je rumah, terus aku rebah depan tv. Wahh, tak laratnya! Rehat-rehat kejap lepas tu mandi, makan. Mak Teh balik tanya terus aku. Okay ke tak kerja? Okay tu memang la okay. Ayah Teh pun tanya. Tapi, penat sangat-sangat ah. Petang tu aku tidur. Pukul berapa entah baru bangun. Rasa macam dunia ni berputar ligat. Badan aku pula rasa macam kena hempas dari ISS ke bumi. Tumit, betis, kaki, pinggang punyalah sakit. Yang lagi teruk, tangan aku especially jari-jari aku gatal-gatal dan membengkak. Biasalah kulit manja. Cis engkau. Tapi serius, allergic apa entah. Rasa gatal lepas buat kerja-kerja tadi. Mak Teh bagi minyak ubat suruh sapu. Aku terus text umi. Umi cakap aku allergic. Kalau tak tahan sangat umi suruh cari kerja lain. Tapi aku tetap cakap aku okay je.

The canteen. Tempat bebudak sekolah paling happy datang. Termasuk aku, masa zaman sekolah dulu.

Tangan bengkak lepas cuci pinggan.


Ya Allah, Kau kuatkanlah hamba-Mu ini untuk bekerja esok dan hari-hari seterusnya. Biarlah tahan sampai berbulan-bulan walaupun hati ni dah rasa rindu dekat umi dan bilik. Cepat-cepatlah surut wahai tanganku yang bengkak. Besok mahu kerja lagi.

No comments: