Wednesday, April 4, 2012

Surat Dari Bakal Suamiku





Assalamualaikum.


Kehadapan my future wife(s),


I menulis article ini bukan lah kerana dicabar oleh seorang member yang ingin melihat keromantikan I. Tapi.. Err.. I menulis ini adalah kerana kehendak I. So, sila baca entri ni perlahan-lahan. Tak perlu laju-laju.

So, wahai my future wife(s),

I don't know who the hell are you and I have no idea where you are right now. But one day, bila kita dah berjumpa, I harap you mampu terima I seadanya seperti mana I akan terima you dan diri you yang sebenarnya. Lagipun, I tahu yang you ni memang comel. Dan baik. Dan rajin. Dan alim. Dan cun.

I berharap bila I check Facebook you nanti, you tidak letak banyak gambar you yang daring-daring kat facebook. Sebab, setahu I, kalau perempuan tu comel, mesti nak tunjukkan ke seluruh dunia. Macam lah dia sorang je yang comel. I comel tak ada pun letak gambar kat Facebook tunjuk ke seluruh dunia. Boleh je hidup. Ehem.

Serta, gambar di Facebook tu, jangan lah nak dedah sana dedah sini. Malu I. You pun tau kan, perempuan ni ibarat coklat Ferrero Rocher. Bila berbalut dengan pembalut, even coklat tu jatuh ke lantai pun orang still nak. Tapi kalau dah tak berbalut, bila jatuh ke lantai, semua buat dono. Ada tu, kalau boleh, ada yang nak pijak lagi. You pun tak nak kena pijak kan sayang?

Lagi pun, you tahu, tak ada lelaki di dunia ni yang nak kahwin dengan perempuan yang seksi meksi.

My future wife(s),

I tak tahu pasal masa depan I. I tak tahu berapa banyak duit yang I akan ada. So, dengan kata lain, I mungkin tak akan mampu kasi rumah 10 tingkat kat you. I juga mungkin tak mampu kasi you 10 emas intan berlian. Harap you tak kisah dengan diri I yang tak beharta ni. Tapi kalau setakat kasi you 20 hingga 30 anak tu, I okay je. Dalam tiga tahun, kita mungkin akan ada 2 anak. Tapi tu tak termasuk yang kembar tau.

Bila kita ada rumah nanti, I tak kisah kalau you nak bekerja. Tapi lagi bagus kalau you duduk rumah je jaga I. I bukan mintak di layan bagai raja. Tapi kalau I balik dari kerja tu, apa salahnya tanggalkan stokin I, urut bahu I, sediakan minum-minum I. Tapi kalau you tak nak buat, tak apa. I boleh tambah lagi 1 (cukup 2). Lagi pun, bila I tambah lagi 1, kurang la sikit beban you. See? I memang prihatin.


Hmm. You tau, I tak mengharapkan yang you adalah gadis lemah lembut dan ikut semua kata I. Kalau you boyish sikit pun apa salahnya. Aggressive itu menarik. Kalau boleh, lebihkan kat bahagian mengada-ngada dan keras kepala you tu. I suka. Senang la I nak ajak bergaduh kalau macam tu. Sebab kalau di ikutkan, I tak suka perempuan yang lemah lembut sangat. Nanti tak meriah rumah tangga. So kalau skali skala bergaduh, best juga kan? Lagi pun, kita gaduh siang-siang je, bila dah nampak katil di malam Jumaat, kita berbaik lah. Tambahan pula, bagi kita, setiap malam kan malam Jumaat.



My future wife (s),



You, I harap you reti memasak. You mesti reti memasak. Apa? Tak salah kalau perempuan tak reti masak? Ya. Memang tak salah. I tak kata pun salah. Tapi jangan salahkan I kalau I tambah lagi 1 isteri (cukup 3) sebab yang satu dan dua tak reti masak nak buat macam mana kan? Okay tak-tak. I tak nak bini 2,3,4. Banyak sangat. Bukan tak mampu. Tapi... Ehem.


Actually, I bukan mintak you masak macam makan kat hotel. Asalkan you reti masak yang simple-simple sudah lah. You tau, air tangan masakan isteri lah yang buat si suami setia. Lagi pun, takkan setiap hari kita nak makan kat restoran kan? Kalau setiap hari makan kat restoran, baik I kahwin je dengan mak cik tukang masak tu. Ye tak? You pun tak nak kan I tambah lagi satu (cukup 4) kan?

I harap you reti jaga diri sebelum jumpa I. Kalau boleh, jangan couple banyak-banyak. Tak pernah couple lagi bagus. Tapi kalau dah couple tu, jangan buat yang bukan-bukan dengan boyfriend you. Bila dating tu, jangan nak mengada-ngada keluar berdua. Boyfriend you tu bukan boleh percaya sangat. Kebanyakkanya adalah buaya. Sebab kalau dah lelaki, mesti bermulut manis. Boys, their mouth is bullshit. So, don't trust them.

Akhir kata dari I, bila kita kahwin nanti, you masak, I makan. I imam, you makmum. I baca doa, you aminkan. You merajuk, I pujuk. Perfect, kan? So cepat lah cari I. I takut lah nak cari 'you'. Takut tersalah pilih perempuan lain.You pun mesti tak nak jadi isteri kedua I kan, sayang?

Monday, April 2, 2012

Cerita Kerja

Assalamualaikum.


Hari ni merupakan hari pertama aku masuk bekerja. Juga merupakan kali pertama aku bekerja. Alah, kerja sementara tunggu nak masuk universiti. Kutip duit, kutip pengalaman. Duit boleh cari, pengalaman takleh beli tau. So, ceritanya aku bekerja dekat kantin sekolah SK Kubang Ikan, Chendering. Tinggal kat rumah mak sedara aku. Yelah, sekolah tu depan pagar rumah aje. Dekat sangat-sangat.


First day, apa yang boleh aku describe adalah menyeronokkan di samping penat yang amat dan habis sakit-sakit badan. Aku start kerja pukul 7.00 pagi sehingga 4.30 petang. Mak sedara aku hantarkan. Dia seorang cikgu yang disegani. Hehe. Sebut saja Cikgu Su. Pasti semua masyarakat sekolah kenal. Aku panggil Mak Teh. Mak Teh hantar aku. Dengan spontan aku keluar ayat, "Sila beri tunjuk ajar.." Alah, macam dalam drama Korea tu. Tauke kantin bernama Kak Amy. Dia terus bagi aku apron. Letak beg dalam bilik, bukak jam tangan. Takleh pakai waktu kerja. Nasib baik lah ada juga pekerja yang sebaya aku, Yani. Ada juga yang dalam 20-an, kak Asyikin dan kak Miza. Paling ramah dengan aku atau dalam erti kata lain, yang paling suka arah aku buat segala kerja ialah Kak Su. Okay, takpa na. Laa ni aku sabaq, satgi siap hang.


Walau macam mana pun, aku nak list juga kerja-kerja ngeri yang aku lakukan sepanjang hari ini. Mula-mula aku buat kerja menyuji, lepas tu menjual makanan, sarapan kejap, then sambung kerja-kerja menyuji, masa bebudak comot rehat, kena bertekak suruh beratur dan jual makanan. Hantar makanan dekat ruang makan guru, lepas tuh, kemas meja, lap meja, sapu lantai, mop lantai, jual lagi, jual makanan, jual air, isi air lada, sapu lantai sekali lagi, mop lantai, susun barang, angkat barang, susun duit, basuh ayam, letak ayam dalam freezer, bersih longkang, buang sampah, tutup tingkap. Hmm, pebenda lagi? Semua aku kena buat. Tu tak termasuk lagi arahan oleh Kak Su. Ohh, sungguh merana aku rasa untuk satu hari. Rehat hanya masa sarapan dan lunch. Aku sendiri pun tak caya i did such things!


So far so good lah, aku kena siapkan segala kerja sebelum dibenarkan balik. Hari ni dah kena tegur. Tauke suruh pakai kasut. Okay, my bad. Kerja kat tempat macam tu memang menuntut aku pakai kasut untuk tujuan keselamatan. Masa nak balik tu, Kak Amy bagi nasi minyak dan kuih-muih untuk setiap pekerja bawa balik. Okay lah tu. Kak Amy tu orang luar. Untung lah dapat pekerja yang rajin macam aku. Hihik.


Balik je rumah, terus aku rebah depan tv. Wahh, tak laratnya! Rehat-rehat kejap lepas tu mandi, makan. Mak Teh balik tanya terus aku. Okay ke tak kerja? Okay tu memang la okay. Ayah Teh pun tanya. Tapi, penat sangat-sangat ah. Petang tu aku tidur. Pukul berapa entah baru bangun. Rasa macam dunia ni berputar ligat. Badan aku pula rasa macam kena hempas dari ISS ke bumi. Tumit, betis, kaki, pinggang punyalah sakit. Yang lagi teruk, tangan aku especially jari-jari aku gatal-gatal dan membengkak. Biasalah kulit manja. Cis engkau. Tapi serius, allergic apa entah. Rasa gatal lepas buat kerja-kerja tadi. Mak Teh bagi minyak ubat suruh sapu. Aku terus text umi. Umi cakap aku allergic. Kalau tak tahan sangat umi suruh cari kerja lain. Tapi aku tetap cakap aku okay je.

The canteen. Tempat bebudak sekolah paling happy datang. Termasuk aku, masa zaman sekolah dulu.

Tangan bengkak lepas cuci pinggan.


Ya Allah, Kau kuatkanlah hamba-Mu ini untuk bekerja esok dan hari-hari seterusnya. Biarlah tahan sampai berbulan-bulan walaupun hati ni dah rasa rindu dekat umi dan bilik. Cepat-cepatlah surut wahai tanganku yang bengkak. Besok mahu kerja lagi.