Monday, January 30, 2012

Karnival Jom Masuk U di Terengganu



Yang kanan sekali tu aku. Alah, yang comel tak berapa comel tu.

Assalamualaikum ♥

Merah bibir sensorang tu kerja Aisyahlyana.

Baik, semalam aku tersangat lah happy sebab dapat keluar dengan kawan-kawan ke karnival ni yang bertempat di Terengganu Trade Centre (TTC). Memang jarang sangat aku boleh keluar dengan kawan-kawan. Masa nak pergi tu umi yang hantarkan then balik naik bas. Pandai-pandai la nak berdikari. So, sampai la sana terus jumpa kengkawan kat pintu masuk. Aisyahlyana, Intan, Zana, Tieka, Fatin Atiqah, Khalida Fazzira, Syahirah. Masuk dalam tu jumpa la pula Mustaqimah, Fazliana Lee dan Maisarah Ibrahim.


Tak lupa jugak kat boys yang turut datang Hanis Azemi, Khairi Juha, Adam Zawawi and Raja Farres. Sorang lagi. Budak ni dia datang lewat, betul-betul masa orang nak balik, si Zakil. Zakil memang suka buat benda-benda pelik, juga suka create havoc. Haish.


Seriously best la. Lepas tu kitorang menjamu selera kat Mayang Village. Hehe. Lama juga lepak situ. Borak segala. Then pergi merewang kat Giant Hypermarket. Solat terus kat sana. Ehem, cuba teka aku jumpa siapa? Err, my ex-boyfriend, MAY. Jumpa kejap je. Jalan-jalan sambil borak-borak dengan dia. Sambil-sambil ronda dalam Giant tu. Teringat pula time couple dolu-dolu. Hahah. Nostalgia semua tu. Dia datang ke karnival juga. Dengan sepupu dia. Actually, dah nampak dia jalan-jalan masa kat booth universiti-universiti tadi. Tapi malas nak tegur.


Tak tau nak pergi mana sangat, kitorang pun pergi balik ke TTC, kat karnival tu. Tup-tup, bas BRaInS (sekolah aku) sampai. Wahhh, kitorang yang tengah sakan snap gambar ni punyalah kecoh. Apa taknya, semua 'penghuni' bas tu termasuk kaunselor sekolah kitorang merangkap guru pengiring duduk pointing tang kitorang. Apa lagi, cecepat kitorang lolos masuk TTC balik sebab takut kena serbu. Sudahnya, pas masuk je tak lama tu kena serbu juga kat diorang masa duk berlegar-legar dekat kaunter urusetia. Maka terjadilah program jejak kasih di situ. Bersalam peluk cium kiri kanan para senior-junior. Pihak urusetia mula bising. "Hai, jejak kasih ke ni. Macam artis lar pula you all ni." Mereka pun sibuk pancar lensa.  Memang macam artis pun masa tu. Hahh, retis lah sangat. Nasib baik tak pakai sunglasses hitam jeh. Then kiteorang keluar, jumpa dengan kaunselor, Cikgu Hasnida.


Okay, banyak juga la aku dapat info datang sini. Tapi frankly speaking, sebenarnya kebanyakannya benda yang aku dah tahu. Thanks to Mr. Google. Takpe, at least dapat tampung yang mana kurang kan. Ohoho, so jealous dengar kengkawan yang dah buat lesen memandu. Takpe, nanti aku menyusul. Err, apa lagi nak story ye? Oh, sebelum balik tu, sempat la lepak kat mekdi kejap dengan Aisyahlyana, Intan dan Tieka. Balik dengan bas with cousin aku yang kebetulan jumpa, Anis Wardah. Pelik, tak nampak pun dia kat karnival tadi. Tang masa nak balik baru jumpa.

Haa, korang pergi tak karnival Jom Masuk U?

Tuesday, January 24, 2012

Macam Michella Putri or Rasty Sinetron Nada Cinta?

         


Ohh, jangan nak konfius-konfius. Macam ni ceritanya, alkisah ada la seseorang ni, nama dia Natasya Amira. Okay, apa kaitannya? Ermm, okay aku cakap. Dia sekarang merupakan 'buah hati' ex-boyfriend aku dulu. Warning, ini bukan nak mengumpat. Hanya berkongsi.


Yang nak dijadikan cerita, aku chatting la dengan dia kat Facebook. Okay, dia layan aku baik maka aku layan la baik juga kan. Tak baik gaduh-gaduh. Zetty dah matang. Dalam kitorang chat tu, ada la dia tanya, "Kak Zetty pernah tengok cerita Nada Cinta tak?" Sambil garu kepala aku balas, " Tak. Kenapa?" Dia pun cakap, "Muka Kak Zetty macam Rasty lah. Kalau tengok dia dalam cerita tu mesti teringat kat Kak Zetty." Ehh. Muka aku cam pelakon tu ke? Macam mana rupa entah. 


Selanjutnya aku tanya lah dia, "Ooo, watak jahat ke baik dia tu?" Dia pun cakaplah watak jahat. Hei, ni nak cuba cakap aku jahat la ni? Kurang asam. Aku tanya balik, aku ni nampak jahat ke? Dia pun cakap, dulu jahat. Tapi sekarang dah berubah jadi baik. Haaa, dia cakap aku jahat? Tak pernah-pernah selama aku hidup atas muka bumi ni ada makhluk cakap yang aku ni jahat. Dia ni betol ke tidak? Tak boleh beza ke orang jahat dengan baik? Aku akui memang aku kelihatan agak sombong. Tapi bila dah kenal, korang memang menyesal cakap aku ni sombong tau. Haha, hm dah orang kata jahat terima je lah. Jahat macam mana pun aku tak tahu lah. Jahat sebab ex aku tak boleh lupakan aku kot. Haha merepek. Okay, gurau je.


Okay, berbalik pada cerita si Rasty tadi aku pun search la tengok dalam Google Images. Aduh, watak jahat tapi hmm okay boleh tahan, cantik. Sampai hati betul. Adakah sebenarnya dia nak cuba kata aku ni jahat? Kalau ya, awak lah orang pertama yang cakap saya jahat. Tahniah. Bagi korang yang tak kenal makhluk manakah si Rasty itu, boleh tengok gambar-gambar tertera kat atas tu. Tilik la ada iras aku ke tak. Perasan. Langsung tak sama. Korang yang suka tengok tv memang tahu la kot siapa si Rasty ni. Nak-nak yang suka layan sinetron Indonesia tu. For your information, aku memang bukan penggemar tv. Maaflah. Itu fakta.


Hmm, kalau lah Natasya Amira terbaca entri ni, halalkan ye guna nama Tasya. Janganlah makan hati dengan kata-kata akak tu. Kak Zetty just bercerita, terpulang lah awak nak marah ke tak. Alah, at least nama Tasya ada bersemadi kat sini. Tapi serius mukaku memang jauh berbeza dengan si Rasty dalam sinetron Nada Cinta tu. Mungkin pada pandangan Tasya, iya kan? Mana tahu. Lain orang, lain pandangan.

Erm, aku takde lah sentap sangat pasal ni sebab dari dulu lagi aku memang selalu disamakan dengan wajah artis-artis sinetron mahupun tempatan. Mungkin bakal jadi artis kot? Hahaha berangan je engko tahu. Antaranya, jom tengok:

Kawan aku Mira pernah cakap muka aku macam Velove Vexia. Pelakon sinetron Olivia. Tapi aku rasa tak.

Pelakon dan model Zahnita Dorothy Hussin Wilson. Sepupu aku, Anis Wardah  yang cakap. Ini macam melampau sangat kontranya.
Lisdawati.  

Ex-boyfie aku cakap macam Lisdawati ni. Masa tu kitorang Form 2. Masa tengah hangat bercinta. 

 





Haa, kenal siapa ni? Yang cakap serupa Siti Nurhaliza pun ada.


Hai korang. Mereka semua ni rabun apa. Aku langsung tak layak nak dibandingkan dengan depa semua. Mereka sangat cantik macam aku. Iras itulah, inilah. Mengarut semuanya.


Thanks sudi baca. 

Monday, January 23, 2012

Hencik Harimau

Hencik Harimau

Tak tahulah. Hari ni rasa macam loser sangat-sangat. Rasa sebal, sengal, sakit hati bercampur-baur. Jangan tanya kenapa, sebab alasan aku kurang kukuh juga kot. Ada la seorang mamat ni. Nama dia, opppss. Okay, just panggil Hencik Harimau. Yes, for sure aku memang la kawan je dengan dia. Just a friend. 


Tapi, dalam berkawan pun, still yaa, ada hati la sikit-sikit kot. Banyak mungkin? Gila kau, pengakuan berani mati. Memang la Hencik Harimau tu tak tahu pun aku ni syok kat dia. Macam ada satu perasaan lain sikit lah. Ah, susahnya bercerita soal hati dan perasaan. Tak kan la aku nak confess kan. Tebal gila muka aku kalau berani confess. Yang pasti aku tahu aku takkan pernah confess pun. Cehs.


Aku ni bukannya bunkface. Lagipun, aku memang tekad aku tak nak terjebak dengan gejala couple segala ni. Itu memang pasti. Sangat pasti. Kalau aku confess, wuhuuu mana kau punya maruah Zetty! Ohh, banyak la pula aku meluahkan isi hati yang memang berbuku ni. Nak buku apa? Novel pun ada. Manga, komik, majalah atau kamus dewan? Pilih saja. Ah, merapu.

Hmm apa yang mnyebalkan aku, dia dah lama tak contact aku. Sebelum ni kemain lagi call lah, esemes lah. Ohh, geramnya. Sedih la, rasa nak menangis pun ada. Kalau la kau tahu perasaan aku ni Hencik Harimau. Hurmm. Itulah, jangan layan seorang perempuan lebih-lebih kalau kau anggap dia just kawan. Ni tengok, dah lain cerita jadinya.

Aku rasa aku tekad lah sekarang.Wah, masakan begitu cepat? Dia memang akan bebetul hanya jadi seorang kawan pada aku. Susah lah menyukai seseorang dalam diam. Memang lah aku tak nak terjebak dengan cintan-cintun bagai ni. Tapi cuba kau cakap, siapa yang boleh halang kerja si hati ni? Tu la hati, ngengada nak suka kat dia apahal?


Ya Allah, selalulah Kau pelihara hatiku ini agar tidak jatuh cinta bukan pada waktunya dan tidak jatuh cinta pada orang yang salah. Peluklah hatiku saatku menyintai seseorang lebih dari-Mu. Peliharalah imanku, akhlakku, akidahku. Ku mohon pada-Mu.


Inshaa Allah aku akan move on. Kepada Hencik Harimau, semoga kau bahagia. Semoga kau akan sentiasa dirahmati. Aku akan sedaya upaya lupakan kau. Kalau memang dah takde jodoh antara kita kan. Eh jodoh bagai dah. Even it is very hard, I'll learn to stop hoping for you. Selamat tinggal, cukuplah menghuni hati aku wahai Hencik Harimau.


Mak ai, jiwang gila ayat aku. No hal lah. Niat aku sekarang kan nak belajar? So, I'll just focus on that hopefully. 


**********

Nota kaki: Perempuan mampu memendam perasaan cintanya bertahun-tahun terhadap seseorang lelaki tetapi tidak mampu memendam cemburunya walau seminit cuma. Betul atau tidak? Tepuk dada, tanya diri sendiri.

Saturday, January 21, 2012

Sekapur Sireh

Assalamualaikum.

Cewahh, sekapur sireh konon. Hehe. Okay, teruk betul la kan, aku baru je nk berceloteh setelah postkan segala entri. Memang tak tersusun betul lah blog aku ni. It's okay, celoteh aku tak penting pun. Firstly, aku bukan budak sekolah lagi *muka bangga*. Macam tak percaya sebab sejak umur 4 tahun lagi aku mula bersekolah. Kira lah berapa tahun. Perasaan aku, sedih sebab I am no longer a student and happy sebab dah habis sekolah. Macam-macam la aku rasa. Tapi seriously aku lebih suka bersekolah sebenarnya.


By the way, aku memang menganggur sekarang ni. Tanam anggur je belakang rumah sementara tunggu keluarnya keputusan SPM aku yang entah macam mana rupa. Cuak ke tidak? Memang la aku cuak sangat-sangat. Tapi aku dah decide, walau macam mana pun result tu keluar, aku akan redha dan terima dengan seadanya. Inshaa Allah.


Tujuan aku menulis blog adalah sebagai medium aku bercerita, mengabadikan kenangan hidup, moments indah dan berkongsi ilmu terutamanya. Apa-apa ilmu lah. Itu saja harta berharga yang aku ada. Aku memang nak guna bahasa rojak la. Sebab buat pengetahuan semua, sebelum ni aku dah ada beberapa blog pun dan ini yang latest. Tapi semua tu dah dipadam. Padan muka aku. The former blogs tu aku memang guna fully Bahasa Inggeris. Konon nak improve English. Tapi, aku dapat pengajaran la. Boring tau, memanjang je ayat dalam English. So, macam ni aku rasa lebih santai. Keselesaan kita yang penting tau.

Sekarang memang aku makan tidur je kat rumah. Tak kerja pun. PLKN pula tak dapat. Memang sadis la hidup aku. Dengar kengkawan call dari kem memasing, memang la jeles. Tambah-tambah pulak diorang cakap memang best tahap gaban aktiviti-aktiviti kat sana plus dapat elaun pula tu. Hmm, ada juga kawan-kawan aku buat lesen kereta. Aku pun harap dapat buat la tahun ni. Memang aku sejak kekecik lagi minat gila nak pandu kereta. Selalu je berangan. Macam korang? Haha. Nanti aku buat lesen, aku cerita ye. Wajib.

Lastly, dengan buat blog ni aku harap la sangat-sangat dapat mengurangkan kebosanan aku yang menggila ni. Sampai sini dulu untuk post aku yang pertama. Enjoy reading.

Behave yourself while reading my blog.

Thursday, January 19, 2012

Kasih Sayang Mengikut Bulan Lahir




Mari kita baca kisah: KASIH SAYANG MENGIKUT BULAN LAHIR.


Januari

- Mudah jatuh cinta.

- Mudah melupakan perasaan cinta terhadap orang yang dicintai sekiranya dikhianati.

- Pandai mengambil hati pasangannya.

- Selalu berdiam diri ketika bertemu dengan pasangannya.
- Bersikap romantik tapi tidak pandaimemperlihatkannya.
- Sikap cemburu yang tinggi terhadap pasangannya tapi tidak kisah sekirannya pasangannya cemburu terhadapnya.
- Bakal jadi seorang bapa atau ibu yang penyayang.
- Ramai kenalan, sedikit pemalu dan bersungguh-sungguh bila melakukan kerja.

Februari
- Sukar untuk jatuh cinta.

- Amat hormat kepada pasangan.

- Amat suka memikat pasangan.

- Jujur dan berterus terang dalam perhubungan.
- Sentiasa nekad untuk bersama dengan pasangannya.
- Sangat romantik pada dalaman dan bukan pada luaran(hanya pasangannya yang tahu) .
- Patuh kepada pasangannya dan selalu menjaga hati pasangan.
-Amat menjaga penampilan diri dan pasangannya.


 Mac
- Mudah menawan hati pasangannya.

- Sentiasa ingin didampingi oleh pasangannya.

- Sangat pemalu dalam meluahkan isi hati.

- Sangat baik dalam menjaga perhubungan.
- Amat sukar melupakan pasangan yang dicintai.
- Perasaan cemburu yang minima.
- Sangat manja dan sering ingin dimanjai pasangannya.
- Mudah memilih pasangan tanpa berfikir dengan waras.
- Sentiasa mengharapkan keistimewaan dari pasangan.


April
- Individu yang amat sukar untuk jatuh cinta.

- Selalu memendam perasaan terhadap individu yang dicintai.

- Sukar dan malu dalam meluahkan isi hati.

- Sentiasa ingin diberi perhatian.
- Amat cemburu dalam perhubungan.
- Kesetiaan teguh terhadap pasangannya.
- Emosi cepat terusik dan mudah terluka.
- Sentiasa menjaga hati pasangan dan pandai memujuk.
- Romantik dan terlalu romantik.
- Sukar melupakan pasangan walaupun dilukai.
- Sukar berlaku curang dan amat menyayangi pasangan.

Mei
- Amat mudah jatuh cinta.
- Baik dan jujur dalam perhubungan.

- Pandai menarik hati pasangan.

- Perasaan cinta yang mendalam.

- Mudah untuk di pujuk.
- Mudah menerima cinta seseorang.
- Pilihan yang tepat dalam berpasangan.
- Nekad untuk menjaga hubungan yang baik.
- Pandai mengatur hidup pasangan (bukan Queen Control atau King Control) .
- Suka mengangankan sesuatu yang indah bersama pasangan.
- Sentiasa dahagakan kasih sayang dari pasangan tapi tak pandai memperlihatkan.
- Ambil berat dalam menjaga hubungan.

Jun
- Amat pandai menjaga hati pasangan sekiranya dia perempuan.

- Sukar melukai dan memahami hati pasangan.

- Mudah jatuh hati tapi terlalu memilih.

- Cerewet dalam hubungan.
- Selalu beremosi.
- Mudah merajuk dan mudah di pujuk.
- Selalu melindungi pasangan dari kritikan atau umpatan orang.
- Elok untuk menjadi Ibu yang baik.
- Dahagakan pujian dari pasangan.

Julai
- Amat suka didampingi pasangan.

- Sukar dimengerti oleh pasangan.

- Sentiasa menjaga maruah diri, pasangan dan perhubungan.

- Amat mudah dipujuk dan berterus terang.
- Amat menghargai kesetiaan pasangan.
- Mengambil berat dan mengasihi pasangan
- Berkebolehan untuk meluahkan isi hati terhadap individu yang dicintai.
- Mudah terluka dan lambat untuk pulih.
- Suka merajuk dan dipujuk.
- Setia terhadap pasangan.
- Suka mendengar dan tidak suka membantah.
- Cemburu terhadap pasangan.
- Suka menilai dan menjaga perhubungan.

Ogos
- Pandai memujuk pasangan

- Suka memimpin pasangan.

- Romantik, Pengasih dan Penyayang.

- Kelam kabut dalam perhubungan.
- Sangat sensitif .
- Mudah meluahkan kata cinta pada sesiapa yang berkenan.

September
- Bersopan dalam hubungan.

- bertolak ansur terhadap pasangan.

- Suka mengkritik pasangan.

- Sangat prihatin terhadap pasangan.
- Sangat sensitif dan emosi.
- Pandai memahami pasangan.
- Kurang menunjukkan perasaannya terhadap pasangan.
- Sukar melupakan sekiranya hati terluka.
- Mudah simpati dengan perasaan dan masalah pasangan.
- Pandai menyimpan perasaan.
- Suka berterus terang jika perkara itu tak disetujuinya.



Oktober
- Amat suka berkomunikasi dengan pasangan.

- Suka disayangi dan menyayangi pasangan.

- Sopan terhadap pasangan.

- Jujur dan jarang berpura-pura dengan pasangan.
- Mudah terluka hati sekiranya pasangan ada melakukan kesalahan terhadapnya.
- Emosi yang mudah terusik.
- Pengasih, Penyayang terhadap pasangan.
- Cemburu dan terlalu cemburu.
- Romantik
- Memahami pasangan.

November
- Cermat dan teliti dalam menjaga perhubungan.
- Amat berahsia dengan pasangan dan sesiapa.
- Agak degil dan kuat pendirian.
- Mudah ambil berat terhadap pasangan.
- Emosi yang mendalam.
- Perangai tidak dapat diramal terhadap pasangan.

Disember
- Pemurah terhadap perhubungan.

- Mudah jatuh cinta dalam masa yang sama.

- Tergesa-gesa dalam perhubungan

- Suka didampingi oleh pasangan.
- Benci bila dikongkong.
- Berbakat untuk kahwin lebih dari satu. (Untuk Lelaki)
- Suka mempengaruhi pasangan.


* Korang macam mana?